Vesti
Politika
Dačić: O azilantima s novom nemačkom vladom
27.12.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić: O azilantima s novom nemačkom vladom
Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će se razgovarati s novom nemačkom vladom o problemu azilanata iz Srbije.
On je naglasio da bi odluka da se suspenduje vizna liberalizacija Srbiji bila katastrofalna.
Dačić je najavio da se posle Nove godine očekuje dolazak evropske komesarke, od koje se očekuju predlozi, saveti i pomoć u rešavanju pitanja lažnih azilanata.
On je rekao da je najveći problem Nemačka, odnosno da u toj zemlji najviše traže azil građani Srbije, kao i da ih je u novembru bilo 1.700, ali je naglasio da to čine kako bi dobili materijalnu pomoć.
"Do ekspanzije dolaska lažnih azilanata u Nemačku došlo je nakon što su nemački sudovi omogućili ponovnu isplatu visokih naknada za tražioce azila", rekao je Dačić novinarima, prilikom dodele ključeva stanova pripadnicima policije.
Premijer Srbije je apelovao na zemlje Zapada da adekvatnije zakonski reše pitanje lažnih azilanata jer ovako, kako je rekao, u njihove države odlaze da bi dobili visoke naknade.
On je istakao da su najbrojniji među tražiocima takvih azila Romi i Albanci iz Srbije kojima ne može da se zabrani putovanje i oduzme pasoš, ali, s druge strane, Srbiju sa Zapada i ne obaveštavaju o kojim licima je reč.
"Borimo se protiv nevidljivog protivnika, a naši građani su veoma dovitljivi", rekao je Dačić.