Vesti
Politika
Pastor:Nema elemenata za raspisivanje izbora u Vojvodini
04.01.2014. 14:00
Izvor: Blic
Pastor:Nema elemenata za raspisivanje izbora u Vojvodini
Nema elemenata za raspisivanje novih parlamentarnih izbora u Vojvodini, a što se tiče republičkog nivoa, manje više su donete odluke, samo treba da se obznane, rekao je jutros predsednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor.
On je u jutarnjem Dnevniku RTS-a, najavio da će 25. januara, nadležni odbor vojvođanske skupštine imati sastanak, na kome će se odrediti stručno telo koje će da radi na nacrtu novog Statuta Vojvodine.
Odgovarajući na pitanje da li će biti novi Statut ili izmene, Pastor je naveo da smatra da je bolje napraviti novi tekst, usaglašen sa Ustavom, nego uneti izmene u postojeći, dodajuci da to ne znači da se ne moraju otvoriti pitanja redefinisanja te pozicije u Ustavu.
"Ako budemo radili izmene i dopune to će biti komplikovanije i za javnu raspravu i odlučivanje, ali to je tehničko pitanje", rekao je Pastor.
Treba prihvatiti sadašnju odluku Ustavnog suda koja je jednoznačna, i postupiti u skladu sa njom, kazao je on, uz napomenu, da je drugo pitanje da li se neko slaže sa tom odlukom. "Ako za šest meseci ne bude novog predloga urušiće se deo pravnog poretka Republike Srbije, u fazi pregovora sa EU", upozorio je on.
Podsećaući da su sledeći koraci na izradi Statuta dogovoreni na sednici 27. decembra, Pastro je naveo i da je u novu godinu Vojvodina ušla bez svojih sedam odsto budžeta, ali da su razgovori o Zakonu o finansiranju Vojvodine započeli.
Pastor kaže da očekuje da će u martu pokrajinski poslanici glasati o predlogu statuta Vojvodine kojim će se rešiti sva pitanje finansiranja pokrajine.
"Mislim da je realistično da tu do 25. januara, održimo još jedan sastanak i definišemo sva važna pitanja za operativno, radno, stručno telo koje bi, potpuno sam ubudjen, u roku do mesec i po dana, moglo da napravi nacrt statuta," kazao je Pastor za Radio-televiziju Srbije.
On je naveo da je "tehničko pitanje" da li će to biti novi tekst ili izmene i dopune postojećeg Statuta, čiji su pojedini delovi proglašeni protivni Ustavu.