Vesti
Politika
Na Kosovu vlada poslednji aparthejd u Evropi
07.01.2014. 20:00
Izvor: Akter
Na Kosovu vlada poslednji aparthejd u Evropi
Aleksandar Vulin rekao je da je zabrana raseljenim Srbima da posete crkvu u Ðakovici pokazatelj da na Kosovu vlada "poslednji aparthejd u Evropi"
Vulin je novinarima u Gračanici saopštio da je i njemu, kao i raseljenim Srbima iz Ðakovice zabranjena i onemogućena poseta crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u tom gradu .
"Na današnji dan pokazalo se da aparthejd i dalje vlada na ovim prostorima za Srbe. Srbi su poslednji narod u Evropi koji na Badnji dan ne može da obiđe svoju crkvu i zapali badnjak", rekao je Vulin, dodajući da je ovo posednji aparthejd u Evropi.
Vulin je za događaje u Ðakovici, gde su kamenovani autobusi sa raseljnim Srbima iz ovog grada, okrivio predstavnike kosovskih privremenih institucija u Prištini.
On je zapitao kome je moglo da smeta prisustvo manje od 100 Ðakovčana proteranih i raseljenih koji su samo došli da obiđu crkvu i zapale Badnjak.
Vulin je objasnio da mu je prvo dozvoljeno da bude sa raseljenim Srbima, ali da je ta odluka jutros preinačena.
"Ovo je aparthejd prema Srbima i kako drugačije nazvati sistem u kojem Srbi nemaju pravo da budu u Ðakovici na Badnje veče", istakao je Vulin, podsećajući da je u tom gradu, pre sukoba u pokrajini, živelo 12.000 Srba, a da danas nema nijednog.
Danas žive četiri starice u Ðakovici i danas je smetalo da dva autobusa sa raseljenim Srbima dođu i nalože badnjak, prvi put posle 15 godina, ukazao je Vulin.
On je zapitao da li je to normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, naglasivši da je za nas, kako je rekao, normalizacija da interno raseljeneni mogu da se vrate odakle su proterani.
Za nas je normalizacija, dodao je Vulin, da oni koji su proteratni, bar jednom dođu u Srpsku ulicu u Ðakovici i zapale badnjak.
"Srbi su danas bili kamenovani u Ðakovici, a meni je bilo zabranjeno da budem sa njima", rekao je Vulin, koji je dodao da želi da ide u Visoke Dečane i razgovara sa Ðakovcanima.
Vulin je podsetio da je dolazak raseljenih Srba u Ðakovicu, uključujući i njegov, bio najavljen desetak dana ranije, da su se svi složili sa tim, međunarodna zajednica i predstavnici privremenih institucija u Prištini.
Prema njegovim rečima, predstavnici kosovskih privremenih institucija i međunarodne zajedncie bili su dužni da garantuju Srbima bezbednost u njihovom gradu gde su došli da zapale badnjak i ništa više.
"Neko ne želi da se setimo da je u Ðakovici živelo 12.000 Srba", poručio je Vulin, naglasivši da današnji događaj govori o iskrenosti kosovskih privremenih institucija i to da li žele Srbe na Kosovu.
"Da li je Ðakovica zabranjen grad za Srbe, je l' postoje gradovi u kojima vlada aparthejd? U Ðakovici vlada aparthejd, ako Srbi ne mogu da dođu u taj grad, bez obrazloženja", rekao je Vulin, dodajući da bi oni koji predstavljaju Ðakovicu trebalo da se stide od 12.000 proteranih Srba.
Vulin je pozvao Albance da prestanu da dele žrtve na naše i njihove i dopuste da se raseljeni vrate.
"Događaj u Ðakovici je poruka da neko ne želi Srbe u Ðakovici, iako Srbi imaju pravo da budu tamo", naglasio je Vulin i podsetio međunarodnu zajednicu da je obavezna da obezbedi povratak svima, uključujući i Srbe u Ðakovici.
Albanci u Ðakovici kamenovali su danas autobus sa raseljenim Srbima iz ovog grada i nisu im dozvolili da obiđu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice.
Predsednik privremenog organa opštine Ðakovica Kosta Belošević izjavio je Tanjugu da u incidentu nije niko povređen od Srba koji su se nalazili u autobusu na kojem je pričinjena materijalna šteta.
Nakon incidenta raseljeni Srbi, koji su želeli da u svom zavičaju prisustvuju paljenju badnjaka, uz pratnju kosovske policije vratili su se iz Ðakovice i otišli u manastir Visoki Dečani.