Vesti
Politika
Fratini dolazi da pripremi početak pregovora
09.01.2014. 20:00
Izvor: Akter
Fratini dolazi da pripremi početak pregovora
Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je od oktobra i zvanično savetnik Vlade Srbije u procesu evrointegracija dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji
Tokom posete će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o pripremama za međuvladinu konferenciju 21. januara u Briselu, koja označava formalni početak pregovora o pristupanju Srbije EU.
Fratini, koji posebno prati problematiku koja se odnosi na poglavlja 23 (pravosuđe i osnonovna prava) i 24 (sloboda, pravda i bezbednost), stiže u Beograd posle podne i odmah po dolasku razgovaraće sa specijalnim tužiocem za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Miljkom Radisavljevićem.
On će, kako je javila italijanska agencija ANSA, posle toga imati radnu večeru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.
Fratini će se sutra sastati sa prvim potpredsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, ministrom spoljnjih poslova Ivanom Mrkićem.
Predviđeni su i sastanci bivšeg šefa italijanske diplomatije sa šeficom srpske delegacije u pregovorima sa EU Tanjom Miščević i držvanim sekretarom u ministarstvu unutrašnjih poslova Vanjom Vukićem.
Fratini, koji je kandidat italijanske vlade za generalnog sekretara NATO, u Srbiji uživa veliki ugled i popularnost zbog ranijeg zalaganja za liberalizaciju viznog režima, navodi ANSA i dodaje da on za posao savetnika srpske vlade ne prima nikakvu novčanu nadoknadu.