Vesti
Politika
Kostreš: Ko je za autonomiju Vojvodine, poželjan je za saradnju sa LSV
13.01.2014. 20:00
Izvor: Blic
Kostreš: Ko je za autonomiju Vojvodine, poželjan je za saradnju sa LSV
Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da stranke koje budu spremne da razgovaraju o autonomiji Vojvodine koju ona zaslužuje mogu da računaju na saradnju sa LSV, ali i poručio da LSV ni sa kim nije razgovorala o menjanju većine u pokrajinskom parlamentu.
Kostreš je istakao da LSV u ovom momentu ni sa kim nije imala razgovore, niti o eventualnim promenama koalicionog partnera, niti o menjanju većine pokrajinskom parlamentu, ali je naglasio da i ukoliko dođe do tih razgovora, da će rad na tome da Vojvodina dobije onaj nivo autonomije koji zaslužuje biti "pitanje svih pitanja". On je, na pisanje medija da će LSV - a pominje se i SVM - napustiti koaliciju sa demokratama, rekao da toj stranci ne pada na pamet da se približava ni Srpskoj naprednoj stranci ni Demokratskoj stranci, i da u LSV i od naprednjaka i od demokrata očekuju odgovor kako će se oni približiti njihovom programu.
Kostreš je ocenio da je današnji ustavno pravni položaj Vojvodine posledica zalaganja DS, u šta spada i odrednica da sedam odsto republičkog budžeta pripadne Vojvodini.
Prema njegovim rečima, SNS ne želi da umanjuje dostignuti ustavni nivo autonomije, što označava da i DS i SNS praktično imaju iste poglede na autonomiju Vojvodine i da bi "zbog tih istih pogleda" možda mogli i da budu u koaliciji.
- LSV postavlja pitanje koja od te dve stranke je spremna da radi na promeni ustavnog položaja AP Vojvodine da bi Vojvodina dobila onaj nivo autonomije koji zaslužuje i ko bude spreman da na tom nivou i u tim relacijama razgovara sa LSV-om može da računa na saradnju sa nama - rekao je Kostreš.
- Ponuda za razgovore o ovoj temi nije bilo ni sa jedne strane. Normalno da postoje kontakti, najviše sa DS i drugim parlamentarnim strankama u pokrajinskoj i republičkoj skupštini, ali to su kontakti koji se redovno i uobičajeno održavaju, ali ništa više od toga - kazao je on.
Kostreš je istakao da je LSV od kongresa stranke 2012. godine spremna da razgovara sa svima onima koji su voljni da se priključe njenom mišljenju i stavovima po pitanju autonomije Vojvodine, a da o drugim stvarima u toj stranci ne žele ni da razgovaraju ni da spekulišu.
- Ne želimo da se stavljamo između SNS i DS, zašto se oni ne stave u relaciju da li će oni da budu naši koalicioni partneri i da li će oni da podrže nas u našim naporima i idejama - rekao je Kostreš.
Prema Kostreševim rečima, činjenica da se u javnosti sada potenciraju neke izjave lidera LSV Nenada Čanka i što se kako je rekao, "prave razne konstrukcije" govori o tome da u Vojvodini postoje razni interesi da dođe do promena vladajuće većine, odnosno do promene sadašnjeg stanja.
- Nenad Čanak je rekao da Aleksandar Vučić drži reč po pitanju uvođenja reda i bezbednosti u Novi Sad i imenovanju načelnika Policijske uprave, što je bilo i urađeno – rekao je Kostreš.
U pojedinim medijima danas se pojavila informacija da su LSV i SVM blizu napuštanja vladajuće većine koju zajedno sa DS čine u Skupštini AP Vojvodine, te da tri poslanika DS žele da napuste tu stranku čime bi demokrate izgubile većinu u pokrajinskom parlamentu. O toj temi predstavnici DS i SVM danas nisu želeli da govore.