Vesti
Društvo i ekonomija
Kredit iz Emirata za nekoliko meseci
15.01.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Kredit iz Emirata za nekoliko meseci
Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da nije tačno da će kredit od UAE od tri milijarde evra Srbija dobiti tek u junu, već da se očekuje u nekoliko narednih mjeseci.
"U pregovorima smo sa UAE i očekujemo da u narednih nekoliko meseci taj novac legne", istakao je Krstić novinarima u Beogradu.
On nije precizirao kada će to tačno biti, ali je rekao da su navodi pojedinih medija da će to biti tek u junu samo spekulacija.
Ministar finansija izjavio je da će neki od zajedničkih projekata koje su Srbija i Republika Srpska sprovodile, morati da se obustave zbog nedostatka novca, ali će se saradnja nastaviti.
"Republika Srpska i Srbija su u teškoj finansijskoj situaciji što se budžeta tiče, ali to ne treba da znači da mi treba da prekinemo saradnju, već da nađemo projekte koji su smisleni, i pomažu i jednoj i drugoj strani", kazao je Krstić novinarima na jednom skupu u Beogradu.
Ministar je rekao da se o tome već razgovaralo na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske krajem prošle godine, ali nije precizirao koji projekti će biti obustavljeni.
Krstić je naveo da su dve vlade razgovarale o saradnji poljoprivrede i prehrambene industrije, i o povoljnim bilateralnim kreditima koje Srbija očekuje, pre svega od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i
Rusije.
Govoreći o predstojećim razgovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom, on je rekao da se "odmaklo u razgovorima sa MMF-om i već februara očekujemo njihovu pregovaračku misiju u Beogradu".
Krstić je podvukao da od tih razgovora zavisi zajam Svetske banke od 250 miliona dolara, kao pomoć budžetu Srbije.
Krstić je danas na skupu "Programski budžet: transparentnije ka rezultatima" rekao da je Srbija spremna da ispoštuje zakonski rok i od 2015. godine počne da primenjuje programski model budžeta.
On je istakao da će programski budžet dati odgovor na to u koje svrhe se budžetska sredstva troše i kakvi rezultati se ostvaruju.
Da bi se to uspešno sprovelo potrebna je politička volja, spremnost da se sa takvim pitanjima izađe u javnost i uspostavi način za praćenje rezultata i odgovornosti, rekao je ministar.
"I pored najbolje namere, ako se ne prati na šta se novac troši i nema diskusije oko toga, nema šanse za uspeh", naveo je Krstić.
On je rekao da bi uvođenjem programskog budžeta trebalo i da bude unapređena rasprava o tom najvažnijem zakonu za jednu zemlju, tako da se ne razgovara o procentima već o efikasnosti određene politike.
Prema njegovim rečima, sve zemlje na koje Srbija treba da se ugleda i u EU i u okruženju, već imaju uveden programski budžet, a naša zemlja je u taj proces krenula još 2006. godine kroz određene pilot projekte.
Linijski budžet, kakav Srbija sada ima, prikazuje za koje kategorije rashoda i izdataka korisnik budžeta ima pravo da troši dodeljena sredstva, a ne daje informaciju o ciljevima koji će biti ostvareni izdvajanjem novca, rečeno je na skupu.