Vesti
Politika
Dodik: Jaka Srbija najviši interes RS
20.01.2014. 20:00
Izvor: RTS
Dodik: Jaka Srbija najviši interes RS
Stabilna Srbija, ekonomski jaka i integrisana u Evropu najviši je nacionalni i državni interes Republike Srpske, kaže predsednik RS Milorad Dodik nakona sastanka sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem. Srbija čvrsto stoji na stanovništu očuvanja RS i ustavnog poretka BiH, kaže Vučić.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je stabilna Srbija, ekonomski jaka i integrisana u Evropu najviši nacionalni i državni interes Republike Srpske.
Nakon sastanka sa prvim potredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da samo takva Srbija obezbeđuje dovoljno komotnu poziciju i RS, koja takođe teži evropskim integracijama.
Dodik je naglasio da su ciljevi Srbije i RS isti, da takav stav nikako nije u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, niti usmereni protiv bilo koga, već da je reč o potrebi da se afirmiše prirodno stanje da Srbija bude najjača i najmoćnija zemlja u regionu.
"Nekima se to ne sviđa, ne želim da ne govorim jasno, Srbija treba da ima najjaču ulogu i prirodno je da rukovodi evropskim bezbednosnim, ekonomskim procesima i ima moju punu podršku u tome, ali za to treba vremena, strpljenja, ne može preko noći. Takvu Srbiju nije teško pratiti i još više voleti, želimo da bude još moćnija i jača", rekao je Dodik.
Prema rečima Aleksandra Vučića, Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma čvrsto stoji na stanovištu poštovanja tog sporazuma, pružajući podršku RS, poštujući i štiteći ono što su pripadnici sva tri naroda u BiH prihvatila pre 125 godina.
"Želimo se te tekovine sačuvaju i garantuje mir na prostoru BiH, poštujući njen integritet", istakao je Vučić.

Zajedničko obeležavanje godišnjice Prvog svetskog rata
Na sastanku sa Vučića i Dodika dogovoreno je da Srbija i RS zajedno obeleže početak Prvog svetskog rata.
"To će biti važna godina i veliki dani za našu zemlju, koja i u toj prilici želi da pokaže ali ii zaštiti svoju oslobodilačku tradiciju, ne dozvoljavajući nikome da menja tokove istorije i kreira drugačije događaje nego što je istorija suštinski pokazala", rekao je Vučić.
Predsednik RS je naveo da je Srbija tada bila bezočno napadnuta i da svaka druga interpretacija nije tačna.
Dodik kaže i da ga raduje zajednički dogovor da se u Beogradu i Istočnom Sarajevu podigne istovetni spomenik Gavrilu Principu.
Dvojica zvaničnika su na zajedničkoj konferenciji za mediji istakli i da su razgovarali o važnim ekonomskim pitanjima, posebno otvaranju novih radnih mesta.