Vesti
Politika
Srbija gleda u budućnost, čeka nas mnogo posla
21.01.2014. 20:00
Izvor: Blic
Srbija gleda u budućnost, čeka nas mnogo posla
Upravo smo otvorili pregovore sa Srbijom, saopštio je danas u Briselu Evangelos Venizelos, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Grčke, predsedavajuće Evropskom unijom.
Venizelos je na pres konferenciji, po završetku prve pretpristupne konferencije Srbije i EU rekao novinarima da je predsatvljen pregovarački okvir EU za Srbiju koji je uzeo u obzir iskustva prethodnih procesa proširenja, ali i specifičnosti Srbije.
- Srbija je potvrdila snažnu posvećenost evropskim integracijama. Čestitam narodu Srbije i najbolje želje za našu zajedničku evropsku sudbinu - poručio je Venizelos.
On i komesar za proširenje Štefan File na današnjoj konferenciji predstavljaju Uniju, a premijer Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić Srbiju.
EU je na konferenciji obelodanila pregovarački okvir, dok je Dačić predstavio uvodnu izjavu.

"Zadovoljstvo je videti ovde našu zastavu"
Pozdravni govor na početku konferencije održao je prvi potpredsednik Vlade Srbije koji je rekao da će Srbija biti partner EU i da je bilo zadovoljstvo videti danas srpsku zastavu zajedno sa zastavama ostalih zemalja EU.
Vučić je povodom početka pregovora o pristupanju Srbije EU izjavio da Srbija zna da pred njom nisu laki zadaci, ali da je apsolutno spremna da ispuni svoje obaveze, jer gleda u budućnost.
Vučić je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je sve što je radila srpska vlada rađeno pre svega da bi građani Srbije živeli bolje, ali je dodao da je ostalo još mnogo stvari koje moraju biti urađene. On je rekao da svi u Srbiji treba da rade napornije i više i da budu ozbiljniji i posvećeniji poslu.
Vučić je izrazio uverenje da Srbija može da završim pregovore o pristupanju EU do 2018. godine, dodavši da će onda biti na EU da oceni da li Srbija zaslužuje da postane njena članica.

Dačić: Najvažniji događaj od Drugog svetskog rata
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je zvaničan početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji najvažniji događaj za Srbiji od Drugog svetskog rata.
- Ovo je istorijski dan koji se ne može prenebregnuti... ovo je u istorijskom smislu najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. U strateškom smislu, ovaj dan određuje dalji put Srbije i vrednosti kojima teži i za koje se zalaže - kazao je Dačić nakon međuvladine konferencije u Briselu.
Premijer je podsetio da je Vlada Srbije formirana pre 18 meseci i da je uspela da obavi ono što se od nje nije očekivalo.
- Niste od nas ovo očekivali, mi smo vas iznenadili. Bilo nam je lako, jer od nas ništa niste očekivali. Sada se od nas očekuje mnogo, zadatak nam je teži - kazao je Dačić.
On je naveo da je današnji dan zapravo kraj jednog teškog početka i da je pred Srbijom mnogo posla.
- Mi od sutra radimo na skriningu poglavlja i na daljim pregovorima... Mi ovaj dan nismo dobili, nego smo ga zaslužili, jer smo posvećeno radili - kazao je Dačić.

Na početku poglavlje 35
Evangelos Venizelos uručiće najvišim srpskim zvaničnicima ključne dokumente EU za pregovore u kojima se podvlači da je "Srbija dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo".
Venizelos će srpskom premijeru Ivici Dačiću, potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i šefu diplomatije Ivanu Mrkiću i drugim srpskim zvaničnicima na Međuvladinoj konferenciji EU-Srbija obrazložiti Generalni stav EU za pregovore.
Srpski premijer Dačić je najavio da će on na otvaranju pregovora s EU izložiti uvodnu izjavu Srbije sa stavom o pregovaračkom okviru i pogledu Beograda na celokupan tok pregovora.
Pregovori Srbija-EU bi trebalo da počnu poglavljem 35 o raznim pitanjima koje obuhvata sređivanje odnosa Beograda i Prištine. Premijer Dačić sastaće se u Briselu i sa predsednicima Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.
Delegaciju Srbije predvodi premijer Dačić, a uz njega su prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica tima Srbije za pregovore se EU Tanja Miščević.
Vučić je uoči puta u Brisel izjavio da je utorak veliki i važan dan za Srbiju, a Dačić da je "danas za Srbiju istorijski dan jer prvi put možemo da kažemo da će se nešto desiti, a ne samo da ćemo nešto najavljivati".
- Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018, a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020 - rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.
Protokol današnje konferencije u Briselu predviđa da, posle predstavljanja pregovaračkog okvira EU, bude predstavljena pregovaračka platforma Srbije. Vlada Srbije je prošlog petka pod oznakom "poverljivo" usvojila uvodnu izjavu koja će biti pročitana na konferenciji.
- Taj dokument sadrži stav Srbije o pregovaračkom okviru EU i naš pogled na pregovarački tok i pozicije. On se tiče izgradnje koncepta društva ka kojem Srbija treba da ide, a EU je ne samo cilj već i sredstvo kojim ćemo da modernizujemo svoj sistem - objasnio je premijer.

Premijera dočekao Žoze Manuel Barozo
Tanja Miščević je konstatovala da od danas počinje da teče novo vreme u procesu evropskih integracija Srbije i da će predstavnici države na konferenciji iskazati svoju spremnost da ugrade evropska prava u domaće zakonodavstvo i da Srbija nakon pregovora postane punopravna članica EU.
Ružić je sinoć, neposredno po dolasku u Brisel, rekao da današnji dan simbolički i suštinski označava početak jednog veoma zahtevnog i izazovnog procesa.
- Sam značaj međuvladine konferencije se ne samo u percepciji domaće javnosti već i EU može potkrepiti i time da će danas, iako je sastanak Saveta za opšte poslove otkazan, na konferenciji učestvovati i ministri koji se bave evropskim poslovima iz Rumunije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Francuske, a tu će biti i ministar spoljnih poslova Grčke, predsedavajuće EU u prvoj polovini godine - istakao je on.
Šefica spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je u ponedeljak novinarima da je održavanje međuvladine konferencije dobra vest ne samo za Srbiju, već i za Hrvatsku i ceo region Zapadnog Balkana. Ona je svoje učešće na konferenciji najavila kao znak podrške Zagreba evropskim integracijama Srbije.
Konferencija je zakazana za devet ujutru i predviđeno je da traje oko sat vremena, a izjave za medije premijera Dačića i prvog potpredsednika Vučića planirane su po okončanju konferencije oko 11 sati.