Vesti
Politika
Vulin: Poglavlje 35 ne pokreće nova pitanja
22.01.2014. 20:00
Izvor: Akter
Vulin: Poglavlje 35 ne pokreće nova pitanja
Aleksandar Vulin izjavio je nakon skrininga o poglavlju 35 pregovora o pridruživanju da taj proces ne otvara nove teme u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa
“Poglavlje 35 nije zamena za briselski dijalog niti mogućnost da se otvaraju nove teme“, rekao je Vulin nakon više od pet sati razgovora delegacija vlade Srbije sa funkcionerima Evropske komisije (EK) i Službe za spoljne poslove (EEAS).
On je skrenuo pažnju da je poglavlje 35, vezano za normlizaciju odnosa Beograda i Prištine, novina kako za Srbiju tako i za EU i da ne postoji presedan u praksi, tako da će problemi morati da se rešavaju u hodu.
"Poglavlje 35 nije mesto gde će se rešavati statusna pitanja, niti postoji pritisak u tom pravcu", rekao je on i naveo kao primer današnji razgovpr o policiji, tokom koga je samo konstatovano šta je dosad urađeno po tom pitanju, a šta tek treba da se uradi.
On je rekao da bi voleo da se pregovori o poglavlju 35 otvore ove godine, ali da ne zna da li će se to desiti.
"Niko ne zna kada i koje će poglavlje biti otvoreno", istakao je on.
Vulin, koji je uz savetnika predsednika Srbije Marka Ðurića predvodio delegaciju u kojoj su bili i državni skretar Veljko Odalović i oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević objasnio je da je danas održan i eksplanatorni i bilateralni skrining, što znači da su obe strane predstavile svoje viđenje procesa normalizacije.
Skrining je obavezni deo priprema za otvaranje svakog od ukupno 35 poglavlja u procesu pridruživanja, a u slučaju Srbije poglavlje 35 je vezano za Kosovo, čime je normalizacija odnosa sa Prištinom povezana sa pregovorim sa EU.
“Sve što bude završeno u okviru dijaloga sa Prištinom biće automatski prebacivano u poglavlje 35", istakao je on.
Ðurić je rekao da je cilj delegacije Srbije da piču o Briselskom sporazumu predstavi u pozitivnom svetlu.
"Veoma je značajno što je skining protekao u dobroj atmosferu, a važno je što poglavlje 35 neće postati zamena za briselski dijalog", istakao je on i dodao da je EU u tom smislu dala nedvosmislene garancije.
Srbija je danas završila skrining o poglavlju 35, a skrininzi o poglavjima 32, 23 i 34, koja se tiču pravosuđa, policije i kontrole fiansija završeni su još prošle godine.
Za sutra je predviđen skrining o poglavju 2, koje je vezano za slobodno kretanje radnika.
Nakon svakog skrininga, Evropska komisija će sačiniti izveštaj zemljama članicama o usklađenosti planova Srbije i EU u vezi sa primenom Briselskog sporazuma, a one će potom u okviru Evropskog saveta odlučivatti kada će koje poglavlje biti otvoreno.