Vesti
Politika
Dačić: Vlada ne koči reforme
23.01.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić: Vlada ne koči reforme
Premijer Ivica Dačić je izjavio da Vlada Srbije nije kočnica reformama i da su on i prvi potpredsednik vlade i lider SNS napravili dogovor da Srbija ide reformskim putem.
Dačić je novinarima kazao da će se o izmenama Zakona o radu zakonu, kao i o zakonima o privatizaciji i stečaju, dodatno razgovarati sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.
"Nijedan od tih zakona nije povučen iz procedure, ali će se o njima raspravljati na takav način da se dođe do dogovora", kazao je premijer nakon sastanka sa direktorom Direktorata Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom.
Dačić je naveo da podržava reforme, kao i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ali da je potrebno dogovoriti se o tome koje reforme sprovesti, kao i proceduru za njihovo sprovođenje u praksi.
"Tekst novog zakona o radu analiziraće radna grupa Vlade, sindikata i poslodavaca. Zakoni o privatizaciji i stečaju biće na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta pre nego što odu u parlament", rekao je Dačić.
Premijer je dodao da je suština politike traženje dogovora, a ne konflikata, i da u tom smislu smatra da je neophodno razgovarati sa predstavnicima radnika i poslodavaca.
Premijer i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić dogovorili su 20. januara sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u Unije poslodavaca da se pravi nova verzija izmena Zakona o radu i da se iz Skupštine povuku predlozi zakona o radu i o stečaju, što još nije učinjeno.
O Nacrtu izmena i dopuna Zakona o radu vođena je javna rasprava od 18. decembra pošle godine do 10. januara, a u njegovoj pripremi nisu učestvovali a u javnoj raspravi su odbili da sudeluju reprezentativni sindikati - Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost".
Takvom odlukom bio je nezadovoljan ministar privrede Saša Radulović koji je juče rekao da bi povlačenje predloženih zakona o privatizaciju i o stečaju značilo da Vlada odustaje od reformi i da se stranke na vlasti pripremaju za prevremene parlamentarne izbore.