Vesti
Politika
Pred nama je "najstrastvenija" kampanja do sada
27.01.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Pred nama je "najstrastvenija" kampanja do sada
Vojislav Žanetić smatra da će predizborna kampanja biti "najstrastvenija kampanja do sada" uz ocenu da srpske partije nisu navikle na kampanju od 45 dana.
"Nisam siguran da će kampanja da bude prljavija od onih koje znamo, ali sigurno je da će biti strastvenija zato što je kratka i zato što svima jako mnogo zavisi od uspeha na predstojećim izborima", rekao je Tanjugu Žanetić, predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju i marketinški stručnjak.
On je istakao i da predizborna kampanja predstavlja i "faktički početak nove epohe koja neće trajati kratko, jer je ogromna količina administrativnih obaveza pred nama (Srbijom) u narednih nekoliko godina" - u vezi evropskih integracija i Briselskog sporazuma.
Žanetić, konstatujući da je u Srbiji došlo do raspisivanja izbora posle potpisivanja Briselskog sporazuma ukazuje i da se to isto dogodilo posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
"Taj širi kontekst zapravo daje sliku da se traži mandat za sprovođenje sporazuma", rekao je on ukazavši da se ne sme zaboraviti da smo dobili ne samo Briselski sporazum - "neku vrstu istorijskog poklona nego i početak pregovora sa EU", rekao je on.
Žanetić smatra da je u Srbiji potrebna nova vlast koja će ispuniti ta dva zadatka i da je malo verovatno da će posle predstojeći izbora brzo doći do novih, "jer to strani faktor neće dozvoliti".
"Unutar tog konteksta svakako da će partije pokušavati da jednu drugu unize ne bi li smanjili motivaciju glasača suprotne strane da glasaju za njih čemu negativna kampanja uvek i služi", rekao je on.
Žanetić je istovremeno istakao i da se ne sme zaboraviti da je jedno od osnovnih pravila političko-marketinške struke to "da negativna kampanja isto onoliko koliko govori o protivniku govori i o tebi".
"Kada se sve to zajedno uzme u obzir može lako da se desi da će ova kampanja imati amplitudu sa visokim skokovima gde će u kratkim intervalima da se smenjuju primirja i visoke strasti", rekao je on.
Prema njegovim rečima, do toga će doći zato što su svi "svesni toga da imaju malo vremena", jer će preizborna kampnja da traje 45 dana.
"Srpske partije nisu navikle na 45 dana izborne kampanje i više vole kada imaju tri godine izborne kampanje, odnosno da onda kada stupe na vlast sve vreme vode izbornu kampanju", rekao je Žanetić.
On ističe i da je negativnu kampanju "jako teško sprečiti, jer ovde nije slučaj samo o sukobu između partija" i dodaje da će u kampanji "verovatno biti i sukoba među strujama u službama bezbednosti i da će informacije da cure svuda unaokolo".
"Verovatno će neki koji će smatrati da pripađu novom režimu da se bore protiv onih koji pripadaju, po njihovom mišljenju starom režimu i obrnuto", ocenio je Žanetić.
On smatra i da će to biti "jedna mnogo zanimljivija bitka koja će se voditi iza paravana političkih partija, odnosno u drugom ešalonu moći u Srbiji koji mi uglavnom ne vidimo zato što novine i mediji o tome nikada ništa i ne pišu".