Vesti
Politika
Vlada zatražila raspuštanje parlamenta
28.01.2014. 20:00
Izvor: RTS
Vlada zatražila raspuštanje parlamenta
Predlog za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sednici, predat predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Predlog su mu uručili premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić. Nikolić sutra u podne raspisuje izbore.
Predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uručen je obrazloženi predlog za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji je Vlada Srbije usvojila na današnjoj sednici. Prema ranijim najavama, izbori bi trebalo da budu održani 16. marta.
Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić posle sednice Vlade sastali su se sa predsednikom Nikolićem da bi mu lično uručili predlog za raspisivanje izbora.
Predsednik će sutra u podne doneti Ukaz o raspuštanju Narodne Skupštine Republike Srbije i Odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike.
Nikolić se saglasio da je potrebno proveriti legitimitet aktuelne vlade i da je potrebna nova energija zbog nastavka reformi. Istakao je da su svi svesni da je Vlada učinila mnogo i ostvarila mnoge ciljeve, a jedan od najvažnijih je početak pregovora sa EU.
Predsednik je podsetio da je Vlada imala jednu rekonstrukciju i da je s pravom shvatila da treba da proveri kako stoji pitanje legitimiteta, a potom da se ubaci nova energija u sastav vlade.
"Nakon toga, ljudi koji budu izabrani na parlamentarnim izborima na jednoj čvrstoj i solidnoj osnovi koju je postavila ova vlada, nastaviće da grade našu evropsku Srbiju, evropsku kuću, sigurnu od kriminala i kuću koja će izgrađivati svoju ekonomiju i izvršiti reforme", rekao je Nikolić i poručio da su pred novom vladom veliki poslovi.
Naglasio je da Srbija neće stati u kampanji i da će sve institucije funkcionisati.
"Obratiću se sutra jer postoji želja Vlade da se ovaj problem brzo reši, postoji želja skoro svih poslaničkih grupa da se parlamentarni izbori održe što pre, ja ću poštovati Ustav Srbije kao i uvek, tako da ćete biti obavešteni najverovatnije tokom sutrašnjeg dana o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je predsednik Srbije.
U Vladinom predlogu se navodi da su ostvareni značajni rezultati u više oblasti društvenog života. Istaknut je početak pregovora o pristupanju sa EU kao i rezultati dijaloga Beograda i Prištine.
Navedeno je i da su značajni rezultati postignuti na polju unutrašnjih reformi i u borbi protiv kriminala i korupcije.
Istaknuto je da dalje ostvarivanje započetih ciljeva i reformi podrazumeva mere koje, prema oceni predstavnika više parlamentarnih grupa, zahtevaju najširu političku podršku građana Srbije.
"Sa ciljem stvaranja uslova za izjašnjavanje građana o budućem pravcu državne politike i ostvarivanja što šire društvene podrške za ubrzane reforme i modernizaciju društva, predlažemo da se Narodna skupština raspusti, održe novi izbori za narodne poslanike i saglasno volji naroda izabere nova vlada", navodi se u predlogu koji je potpisao premijer Dačić.
Nikolić ima rok od 72 sata da raspiše izbore. Međutim, da bi izbori bili održani 16. marta, trebalo bi da ih raspiše najkasnije sutra. Vlada će potom nastaviti rad u tehničkom mandatu do izbora nove vlade.
Vlada kojoj je prestao mandat može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može utvrđivati zakone i druge opšte akte niti donositi propise izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.
To znači i da ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri ispunjavanju osnivačkih prava Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnih i nadzornih odbora.
Izbori 16. marta biće deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji i na njima će se birati 250 poslanika republičkog parlamenta.
Ustavom Srbije je predviđeno da prva sednica novog saziva parlamenta mora biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.
Skupština Srbije mora da izabere novu vladu najkasnije u roku od tri meseca, inače se parlament raspušta i raspisuju novi izbori.