Vesti
Politika
Raspisani izbori! Na glasanje 16. marta
29.01.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Raspisani izbori! Na glasanje 16. marta
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 16. mart. Izbori koštaju 1,15 milijardi dinara ako bude 20 lista.
Predsednik je građanima poželeo da izaberu one koji će najbolje da ih vode, da brinu o deci i najbolje da reprezentuju politiku širom sveta.
U dve godine od poslednjih izbora Srbija je doživlea promene na bolje.
Zasluge pripadaju svima koji vrše državne funkcije, pre svega Vladi Srbije, rekao je Nikolić navodeći da smo uspostavili dijalog sa privremenim institucijama iz Prištine, otvorili vrata mnogih insitucija, a politika Srbije prihvaćena je u mnogim državama u svetu.
"Stvorili smo i obonovili mnoga prijateljstva i sada nas čeka mnogo posla, bolne reforme koje će unaprediti život građana. Ispunjavanje uslova koje postavlja EU takođe dočekujemo u boljoj atmosferi nego pre dve godine", rekao je Nikolić.
Konstatujući da Srbija nije posvađana rekao je da očekuje da će to pokazati i predstojeća kampanja, koja će, očekuje, biti fer i demokratska, punu entuzijazma, i u kojoj će građani glasati slobodno, onako kako žele, ali nakon koje će i dalje ostati prijatelji.
"Mesec i po dana iskroistićemo da vidimo šta ko nudi, kolika je čija popularnost, ne za svađu, već za novo okupljanje. Vlada je želela da proveri svoj legitimitet, kao i opozicija, sigurno ćemo dobiti vladu sa više energije, volje entuzijazma, rasteraćenu problemima koje je ova vlada rešila", rekao je Nikolić i poželeo građanima da izaberu onoga ko će najbolje da ih vodi, brine o njima i njihovoj deci, da reprezentuje politiku vlade širom sveta.
On je dodao da će svi državni organi nastaviti da rade svoj posao u skladu sa ustavom i zakonima, bez favorizacije izborne kampanje bilo kog iučesnika, te da će stabilnot i bezbednost drzave biti obezbeđeni.
Podsetivši da su izbori uvek prilika da se stigne do boljeg, lepšeg, najprihvatljivijeg, Nikolić je građanima u Srbiji poželeo srećne izbore.
Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić juče su Nikoliću uručili obrazložen predlog Vlade za raspuštanje parlamenta.
Republička izbiorna komisija (RIK) ima rok od pet dana da donese uputstvo za sprovođenje izbora i ostale akte. Tada može da počne kandidovanje.
Do izbora, Vlada će funkcionisati u tehničkom mandatu.
Istog dana kada i parlamentarni održavaju se i izbori u Beogradu, a i građani u Negotinu i Pećincima biraće skupštine svojih opština.

IZBORI KOŠTAJU 1,15 MILIJARDI DINARA
Vanredni republički izbori koštaće milijardu i 146 miliona 440.000 dinara, navedeno je u predlogu finansijskog plana koje je danas usvojio RIK.
Vlada Srbije trebalo bi sutra da se izjasni o tom zahtevu RIK-a, koji je sačinjen na osnovu procene stručnih službi Skupštine Srbije, pod pretpostavkom da će biti 20 izbornih lista i jednak broj biračkih mesta i birača kao na prethodnim parlamentarnim izborima. Taj novac će biti obezbeđen iz budžetske rezerve, rečeno je na sednici.
Predsednik RIK Dejan Đurđević podsetio je da su 2012. godine izbori održani na svim nivoima i da bi zato ta cifra mogla da bude manja.
RIK je takođe utvrdio da će 16. marta glasački listić biti svetlo plave boje, a kontrolni ljubičaste.
RIK se tokom dana uputiti i dopis ministru bez portfelja Aleksandru Vulinu u kojem će zatražiti pomoć za organizovanje glasanja na Kosovu i Metohiji, a formirana je i radna grupa za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji.
Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je na sednici će martovski izbori biti sproveden iz asistenciju OEBS, kao što je to bio slučaj i 2012. godine i da se očekuje da bide otvoren isti broj biračkih mesta.
Đurdejić je precizirao da je tada 35.277 birača sa Kosova i Metohije glasalo na 90 biračkih mesta.
On je naveo i da će Službeni glasnik i za ove izbore štampati izborni materijal, a na sednici su formirane radne grupe RIK-a.