Vesti
Politika
Vučić danas sa Dodikom i Bosićem o stabilnosti Srpske
09.02.2014. 14:00
Izvor: Blic
Vučić danas sa Dodikom i Bosićem o stabilnosti Srpske
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsednikom SDS Mladenom Bosićem. Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u zgradi Vlade Srbije.
Vučić je u petak pozvao lidere dve najjače stranke u Republici Srpskoj - SNSD i SDS - na zajednički sastanak u Beogradu, na kojem bi se razgovaralo o očuvanju stabilnosti Srpske u okolnostima krize u okruženju, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu prvog potpredsednika Vlade.
Vučić je od Milorada Dodika, SNSD, i Mladena Bosića, SDS, tražio očuvanje jedinstva i političke stabilnosti Srpske, te obezbeđivanje uslova da se svi problemi rešavaju demokratski, na izborima, rečeno je Tanjugu.
Mediji u Republici Srpskoj ovaj poziv tumače kao izraz Vučićeve želje da Srpska krene putem očuvanja demokratskih i nacionalnih vrednosti.
Socijalni protest koji je pre tri dana počeo u Tuzli eskalirao je u petak u sukobe sa policijom u više gradova Federacije Bosne i Hercegovine, a posebno dramatično bio je u Sarajevu, Tuzli i Zenici, gde su građani zapalili zgrade kantonalnih vlada.


Na događaje u Federaciji reagovala je i Evropska komisija, koja je apelovala na sve učesnike demonstracija da izbegavaju nasilje i da se uključe u dijalog kako bi rešili probleme.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da samo ekonomski i socijalni problemi nisu razlog za nemire u više gradova Federacije BiH, već da je reč o “projektu koji bi trebalo da eskalaciju događaja iz FBiH na neki navvin transferiše prema Republici Srpskoj”.
Prema rečima Dodika, to će biti i jedna od glavnih tema njegovog današnjeg sastanka u Beogradu sa Vučićem, u kojem će učestvovati i predsednik SDS-a Mladen Bosić.