Vesti
Društvo i ekonomija
Glamočić: Poljoprivredna gazdinstva imaju lošu strukturu
21.02.2014. 20:00
Izvor: Blic
Glamočić: Poljoprivredna gazdinstva imaju lošu strukturu
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić ocenio je danas da Srbija ima veliki broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja imaju lošu produktivnost i lošu strukturu, i istakao da u narednom periodu to mora da se promeni.
On je na predstavljanju Nacrta strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja od 2014. do 2024. u Kruševcu, rekao da se upravo u tom Nacrtu nalazi predlog reformi koje treba uraditi u sektoru poljoprivrede, kako bi ona mogla da se razvija.
Glamočić je naveo da su u tom Nacrtu definisani budžetski podsticaji, zakoni koji treba da se donesu ili poprave, ali je napomenuo da poljoprivrednici moraju da podignu nivo znanja i uvedu nove tehnologije, kako bi išli napred, u korak sa Evropskom unijom.
- I mi kao država preduzimamo niz mera, treba da nastavimo borbu protiv korupcije, protiv kriminala, da stvorimo stabilne uslove za privlačenje investicija i sa Istoka i Zapada, jedino tako poljoprivreda ima šansu u Evropi i svetu - rekao je Glamočić.
Kako je precizirao, jedan od ciljeva strategije jeste razvoj malih i srednjih gazdinstava, a predviđeni su i načini za rešavanje problema "velike usitnjenosti" parcela u centralnoj i južnoj Srbiji.
Kako je rečeno, veličina poseda se sa prosečnih 3,3 hekatara u 2004. godini povećala na 5,3 hektara u prošloj.