Vesti
Politika
Podrška Kipra evrointegracijama Srbije
24.02.2014. 20:00
Izvor: Blic
Podrška Kipra evrointegracijama Srbije
Beograd - Ministar inostranih poslova Kipra Joanis Kasulidis ocenio je danas, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem, da je moguće da Srbija 2020. godine postane članica Evropske unije (EU).
- Ako je EU ponudila perspektivu zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže EU zbog stabilnosti i prosperiteta u ovom regionu neizostavan je i prijem Srbije - rekao je Kasulidis i poželeo Srbiji uspeh na putu priključenja EU.
On je rekao da je dobro promišljena odluka koju su donele srpske vlasti vezano za postizanje Briselskog sporazuma i dodao da je za ovu odluku bila potrebna hrabrost.
Kasulidis je rekao i da Kipar ostaje pri stavu da ne priznaje nezavisnost Kosova. Naš stav prema statusu Kosova nije i neće se promeniti u doglednoj budućnosti, naveo je Kasulidis.
Mrkić je rekao da je Kipar "istorijski u najtežim časovima po Srbiju uvek bio uz nas" i dodao da je puno puta pomogao oko počinjanja predpristupnih pregovora sa EU.
On je podsetio da su se predstavnici Vlade Kipra na brojnim sastancima zalagali da Srbija i formalno krene tim putem.
- Sada kada smo počeli pregovore naši prijatelji nas podržavaju i pružiće nam podršku u našem daljem napredovanju ka punopravnom članstvu - rekao je Mrkić i dodao da će na tom putu iskustvo Kipra biti dragoceno.
- Želimo da istaknemo naše uvažavanje kiparske pozicije u pogledu Kosova i Metohije, to je principijelan stav koji nam je izuzetno značajan i mi im se zahvaljujemo na takvom stavu - rekao je Mrkić.
On je ponovio i rekao i da je Srbija za to da Kipar bude jedinstven i da bude suverena zemlja.
Mrkić je podsetio i da su prošle godine vlade dve zemlje imale zajedničku sednicu i da su tom prilikom potpisana tri međudržavna sporazuma i najavio da će i ove godine biti održana zajednička sednica dve vlade u Nikoziji za šta se, takođe, pripremaju sporazumi. On je rekao da dve zemlje imaju izvanredne odnose i idu ka
zajedničkoj budućnosti.