Vesti
Politika
Vučić: Insistiraćemo na oslobađanju Srba
27.02.2014. 20:00
Izvor: RTS
Vučić: Insistiraćemo na oslobađanju Srba
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je nastavak dijaloga sa Prištinom između 13. i 18. marta. Insistiraćemo da budu oslobođena četvorica Srba koji se nalaze u pritvoru na Kosovu i Metohiji, naveo je Vučić, nakon obilaska manastira Banjska.
Vicepremijer Aleksandar Vučić najavio je da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine insistirati da budu oslobođena četvorica Srba koji se nalaze u pritvoru na Kosovu i Metohiji.
Vučić je, nakon obilaska manastira Banjska, novinarima rekao da je o Oliveru Ivanoviću i još trojici pritvorenih Srba razgovarao sa Ketrin Ešton, da joj je tim povodom pisao, te da je o tom problemu razgovarao sa svim zvaničnicima.
"Pretpostavljam da će nastavak dijaloga biti između 13. i 18. marta i na tome ću insistirati. Četvorica Srba su u pritvoru, nekima se menja biće krivičnog dela za koja moraju tobože da odgovaraju, nekima se menja optužni akti u potpunosti, nekima se ne menja ništa, tako da nije jasno zašto je određen toliki pritvor, jer nisu u svim slučajevima u pitanju najteža krivična dela. Očigledno je da se radi o nekim čudnim političkim stvarima", objasnio je Vučić.
Najavio je da će Srbija na sve načine kojima raspolaže zahtevati od međunarodne zajednice da se poštuju elementarna ljudska prava naših građana - i Olivera Ivanovića, ali i ostale trojice pritvorenih Srba za koje je, kako je podvukao, valjda postalo potpuno jasno da je reč o "arbitrarnom držanju u pritvoru" koliko god im to padne na pamet.
Vučić je kazao da je najteže porodicama pritvorenih i da je država pomagala i pomagaće, a da će vlada na najvišem političkom nivou preduzimati sve što može.
"Nažalost, nije toliko u našim rukama, sve što možemo mi ćemo raditi", rekao je Vučić.

Pomoć u obnovi manastira Banjska
Prvi potpredsednik Vlade je prilikom posete manastiru Banjska na severu Kosova i Metohije obećao pomoć u obnovi ove svetinje.
"Država će pomoći obnovu manastira. Imamo uvek probleme sa onima koji treba da projektuju, izračunaju kako i šta i to nekada bude veći problem od novca. Nadam se da ćemo te probleme u Srbiji konačno naučiti da rešavamo neuporedivo brže, ne da čekamo da prođe godinu, dve, tri ili pet", rekao je Vučić novinarima.
Dodao je da je u manastir došao i da bi zahvalio vladici raško-prizrenskom Teodosiju na svemu što je činio i čini za srpski narod na Kosovu i Metohiji, a zahvalio je i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve na KiM, koje je "odigralo ogromnu ulogu u opstanku našeg naroda na vekovnim ognjištima".
"Posebno zahvaljujem našoj svetoj crkvi na tome što je bila uz naš narod kada je bilo najteže, mnogo više nego što je država činila, a vladici što je bio smireniji, mudriji i pametniji od većine nas", rekao je Vučić i dodao: "Zato ga nećemo samo slušati već i poštovati."
Podsetivši da manastir Banjska govori sve o nama kao narodu, a isto tako i o svemu što smo prošli kao narod, vladika Teodosije je rekao da je to bila jedna od najvećih i najznačajnijih Milutinovih zadužbina, ali i da je prva stradala čekajući do danas obnovu.
Vučićeva poseta daje nadu da će i Banjska početi da se obnavlja na pravi način, a s njom i naš narod na ovim prostorima, zaključio je vladika.