Vesti
Politika
Krstić: Zajam od Emirata je kao poklon
05.03.2014. 20:00
Izvor: Blic
Krstić: Zajam od Emirata je kao poklon
Vlada Srbije usvojila je večeras jednoglasno zaključak o prihvatanju zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od milijardu evra.
Srbija je od Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila izuzetno povoljan kredit u iznosu od milijardu dolara, uz nominalnu kamatnu stopu od dva odsto i rokom otplate od 10 godina, rekao je ministar finansija Lazar Krstić na današnjoj sednici Vlade Srbije.
Otplata kamate počeće šest meseci posle povlačenja novca, a glavnica će se isplatiti tek posle 10 godina.
Prema rečima Krstića, sporazum o kreditu biće potpisan sutra u Abu Dabiju, a novac ćemo moći da povučemo kada za to budemo spremni, odnosno kada sporazum ratifikuje novi saziv Skupštine Srbije.
- Posebno je važno što nisu postavljeni nikakvi uslovi za trošenje tog novca, a Vlada Srbije će odlučiti na koji način je kredit najcelishodnije iskoristiti - istakao je Krstić.
On je ukazao da bi Srbija u svakom slučaju morala sa uzme kredit od milijardu dolara za finansiranje deficita, ali bi kod svih drugih poverilaca kamata bila između šest i sedam odsto.
- Zahvaljujući niskoj kamatnoj stopi, ovom kreditim mi svake godine štedimo 40 miliona dolara, odnosno ukupno 400 miliona za deset godina - objasnio je Krstić.
- U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet - istakao je ministar finansija.

Vučić: uštedeli smo 300 miliona evra
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je istakao da je zajam od UAE velika stvar za Srbiju i da ćemo time uštedeti oko 300 miliona evra, te da očekuje da će bar deo tog zajma moći da se uloži u proizvodnju.
- Zahvaljujući dobrim političkim odnosima i vezama sa vladom Abu Dabija i sa šeikom Muhamedom uspeli smo da za građane Srbije taj novac obezbedimo. Ljudi u Srbiji treba da znaju da nikada ništa ovako povoljno nismo dobili ni od koga, nijedan zajam koji bi bio ovako dobar i pod ovako povoljnim uslovima kao što je ovaj - rekao je Vučić.
On je naveo da će novac od zajma biti iskorišćen za popunjavanje rupa u budžetu i za reprogramiranje najnepovoljnijih kredita sa kamatom od 7,5 odsto koji su uzimani pre četiri, pet godina, ali je dodao da očekuje da će bar deo tog novca moći da se uloži u proizvodnju.
- Ne mislim da je ovo kraj, ovo je početak saradnje i oni su zainteresovani da pomognu i stabilnost u Srbiji i da Srbija ekonomski napreduje. Smatram da je ovo velika i dobra stvar za nas i na ovome smo uštedeli na godišnjem nivou gotovo jednu trećinu solidarnog poreza - ukazao je Vučić.
On je zahvalio na pomoći koju su pružili za sklapanje ovog aranžmana pre svega predsedniku republike Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, a zatim i svim članovima vlade i ministru Krstiću.
- Hoću da zahvalim ljudima u Srbiji koji su verovali da govorimo istinu i da nismo obmanjivali javnost - dodao je Vučić, koji je posebnu zahvalnost uputio vladi Abu Dabija, podsetivši i na projekte Er Srbija, Beograd na vodi, kao i na kredite za navodnjavanje...
- Na kraju se prijateljstvo i poverenje isplatilo za građane Srbije. U jednom danu u jednom trenutku uštedeli smo 300 miliona evra i to je veliki uspeh za naš narod i za našu zemlju - istakao je on.

Ministri da češće dolaze
U toku sednice Vučić je govorio i o planovima za navodnjavanje u saradnji sa UAE i pošto je primetio da ministra poljoprivrede Dragan Glamočić ne prisustvuje sednici vlade uputio mu je kritiku poručivši da "to nema smisla" i da prenesu ministru da češće dolazi na sednice vlade.
- On je vredan čovek, ali ne dolazi na sednice vlade - dodao je Vučić.