Vesti
Politika
Hag: Istorijski kontekst je neizbežan
06.03.2014. 20:00
Izvor: RTS
Hag: Istorijski kontekst je neizbežan
Okosnica izlaganja srpskog pravnog tima pred sudom u Hagu biće dešavanja od 1991. do 1995. godine, ali se ne može izbeći istorijski kontekst u kojem se reč genocid javlja u svesti Srba, kaže član srpskog tima Novak Lukić. Hrvatska strana, iako je najavila, nije prezentovala nove činjenice u odnosu na one u podnescima.
Srpski pravni tim u ponedeljak počinje izlaganje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu Srbije i Hrvatske po međusobnim tužbama za genocid. Član srpskog tima, advokat Novak Lukić kaže da će okosnica izlaganja biti dešavanja od 1991. do 1995. godine, ali napominje da se ne može izbeći istorijski kontekst.
Lukić je, gostujući u emisiji "Talasanje" Radio Beograda 1, podsetio da i srpska strana ima pet dana za izlaganje.
"U odnosu na prezentaciju i minutažu koja nam stoji na raspolaganju, biće vremena i za odgovore na njihove navode. Znatno vreme ćemo posvetiti odgovaranju na argumente hrvatske tužbe, ali ravnopravno će biti prezentovana naša kontratužba", rekao je Lukić.
Na pitanje da li je srpska strana spremna i da li će okosnica iznošenja argumenata srpske strane biti akcija "Oluja" ili će se osvrnuti i na Drugi svetski rat, Jasenovac i NDH, Lukić kaže da se ne može izbeći i istorijski kontekst u kome se reč genocid javlja u svesti Srba.
"Mi ćemo se pre svega baviti pravnom argumentacijom. Normalno, dotaći ćemo se i činjeničnog konteksta, pa u tom smislu i konteksta u kojem se reč genocid javlja u našoj svesti. Ali, u znatnoj meri ćemo se obazirati na događaje koji su predmet naše tužbe, a to su događaji 1991-95", istakao je Lukić.
Hrvatska strana je prvog dana najavila da će prezentovati i neke nove činjenice do kojih su došli nakon predaje podnesaka. Međutim, Lukić kaže da ih je hrvatski tim obavestio da je završio sa iznošenjem činjenica.
Tim Hrvatske je prešao na iznošenje pravne argumentacije, koje završava u petak.