Vesti
Politika
FT: EU treba da pomogne Srbiji
11.03.2014. 20:00
Izvor: RTS
FT: EU treba da pomogne Srbiji
Glavni zadatak Srbije je ulazak u EU, a na tom putu joj moraju pomoći evropski zvaničnici, ocenjuje "Fajnenšel tajms". List navodi da evropske vođe ne treba da uslovljavaju Srbiju rešenjem kosovskog problema. Upozorava da su zamor od proširenja, finansijska kriza i pojačani strah od imigracije prepreke Srbije na evropskom putu.
Evropske vođe ne treba da uslovljavaju napredovanje Srbije ka EU rešenjem kosovskog problema, već da pomognu Srbiji da ispuni političke, ekonomske i pravne zahteve za članstvo, ocenjuje Fajnenšel tajms u uvodniku posvećenom predstojećim izborima u Srbiji.
U tekstu pod naslovom "Srbija zaslužuje svoj evropski san" list podseća da je pre samo dve decenije raspad komunističke Jugoslavije podstakao seriju ratova, ali dodaje da su "za Srbiju i ostatak Evrope ova vremena prošla i da je demon ekstremnog nacionalizma uspavan, iako još nije sasvim uništen".
Uoči parlamentarnih izbora 16. marta, fokus se okreće ka onome što će biti glavni nacionalni zadatak u narednih pet godina, a to je ispunjavanje teških uslova za ulazak u EU, da bi Srbi mogli da uživaju u plodovima evropskog mira i prosperiteta, piše FT.
List navodi da je Srbija u januaru počela pregovore o članstvu sa EU, zahvaljujući dalekovidoj odluci da pokuša pomirenje sa Kosovom, ali da se ne treba zavaraviti jer ni Srbiji ni Kosovu neće biti lako da jednom zauvek reši sve razlike.
"Evropske vođe ne treba da uslovljavaju srpsko napredovanje ka EU rešenjem kosovskog problema, već treba da pomognu Srbiji da ispuni političke, ekonomske i pravne zahteve za članstvo u EU i time postepeno podstaknu Beograd da postigne sporazum sa Kosovom", ocenjuje se u uvodniku.
Takav dogovor, dodaje se, mogao bi da podrazumeva da Srbija prizna nezavisno Kosovo, ali postoje i drugi modeli koji mogu da se razmotre, kao što je ugovor o uspostavljanju diplomatskih odnosa između zapadne i istočne Nemačke iz 1972. godine.
Po oceni Fajnenšel tajmsa, ohrabrujuće je što su u ovoj izbornoj trci u Srbiji sve glavne partije posvećene ulasku u EU, ali put do članstva neće biti lak jer će novi premijer i vlada morati da ispune obećanje da će iskoreniti korupciju i da sprovedu već zakasnele ekonomske reforme.
Put ka EU za Srbiju će biti težak i zato što ona nema neku uticajnu članicu koja je podržava, navodi list i podseća da su u ranijim krugovima proširenja Estonija, Litvanija i Letonija imale veliku podršku nordijskih suseda, Rumunija je imala podršku Francuske, a Hrvatska se oslanjala na Austriju i Nemačku.
Kao prepreke na putu Srbije ka EU, FT navodi i zamor od proširenja, finansijsku krizu i pojačani strah od imigracije sa istoka ka zapadu.
Ali, dodaje list, vođe EU moraju da podsete i sebe i svoje birače da je proširenje na istok bilo i ostalo "strateška pobeda" koja je približila dan kada će Evropa istinski biti celovita i slobodna, i da taj trijumf neće biti potpun dok Srbija i njeni susedi ne uđu u klub, navodi Fajnenšel tajms.