Vesti
Politika
Dačić: Slučaj Kosova poguban po svet
13.03.2014. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Slučaj Kosova poguban po svet
Primer jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova poguban je po međunarodnu zajednicu, rekao je premijer Ivica Dačić komentarišući dešavanja u Ukrajini. Rusija i Ukrajina su prijateljske zemlje Srbiji, kaže premijer i nada se da će doći do političkog rešenja za probleme te dve države.
Premijer Ivica Dačić je rekao je da su za Srbiju i Ukrajina i Rusija prijateljske zemlje izrazivši nadu da će doći do političkog rešenja za probleme te dve države.
"Nama je žao zbog ovoga što se dešava i nadam se da će se naći političko rešenje za sve ove probleme", rekao je Dačić novinarima.
On je istakao da Srbija želi da ima korektan i konstruktivan stav uvažavajući prijateljske odnose sa Rusijom ali i dosadašnji korektan stav Ukrajine kada je reč o Kosovu.
"Treba da se nađe političko rešenje pre svega o ispunjavanju dogovora i obaveza koj su raniji postignuti - i tu je (važna) uloga međunarodne zajednice i EU", rekao je Dačić.
On smatra i da je situacija iskomplikovana "a sporazumi koji su dogovoreni sa EU na kraju nisu realizovani" precizirajući da misli na dogovor o rešavanju krize u Ukrajini.
Dačić je istakao i da Srbija svakako zbog potrebe da bude članica EU neće narušavati svoje odnose sa Rusijom naglasivši da joj to "ne pada napamet".
"Rusija je naš tradiconalni prijatelj i naše članstvo u EU ne znači da naše prijateljtvo treba da se prekine", rekao je premijer dodavši da "to ne rade ni zemlje EU pa zašto bi to radila Srbija".
Dačić je, u kontekstu dešavanja u odnosu krimskih i ukrajinskih vlasti podsetio i da je primer jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM poguban po međunarodnu zajednicu.
"To smo govorili na samom početku (proglašenja nezavisnosti KIM) zato što to stvalja pod veliki znak pitanja probleme koji postoje u drugim regionima u svetu", rekao je Dačić.
On je naveo i da bi kriza u Ukrajina "mogle da se odrazi na Srbiju ukoliko dođe do prekida distribucije gasa" ali je dodao da u ovakvom trenutku takva opasnost ne postoji.
"Kada je reč o odnosima sa Ukrajinom meni je žao što je do ovoga došlo jer je trebalo da potpišemo ove godine sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je Dačić izrazivši nadu da će ti razgovori biti nastavljeni kada se stabilizuje poltička situacija Ukrajini.
Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova je prethodno predstavio android aplikaciju preko koje će građani moći da se informišu o aktivnostima MUP.
Sednica Vlade Srbije biće održana sutra ujutro, a u Beogradu će, tokom dana boraviti i ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, tako da će državni organi nastaviti da rade svoj posao.
Premije Dačić je izjavio da neće sutra da se odmora od predizborne kampanje preciziravši da je sednica vlade zakazana za osam sati ujutro.
"Sutra dolazi ministar inostranih poslvoa UAE - mi kao državni organi radimo nezavisno, (od kampanje) i morali smo da radim svoj državni posao čak i ne toliko vidljiv da ne bi ispalo da je promocija u izbornoj kampanji", rekao je Dačić.