Vesti
Politika
Glasanje u inostranstvu: U SAD i Britaniji sutra, u ostalih 18 zemalja kao i u Srbiji
14.03.2014. 20:00
Izvor: Blic
Glasanje u inostranstvu: U SAD i Britaniji sutra, u ostalih 18 zemalja kao i u Srbiji
Državaljani Srbije koji su se prijavili diplomatsko konzularnim predstavništvima da žele da iskoriste biračko pravo za vanredne parlamentarne izbore, to će moći da učine na ukupno 35 biračkih mesta u 20 država 16. marta. Jedino će oni koji žive u SAD i Velikoj Britaniji glasati dan ranije zbog razlike u vremenskoj zoni.
Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Međutim, prema podacima DKP za glasanje se prijavilo oko 3.500.
Biračka mesta biće otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini - u Sarajevu i Banjaluci.
U Italiji će biti otovrena četiri biračka mesta - u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.
Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo moći će da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri - Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.
Biračko mesto biće otvoreno u Sloveniji, zatim u Turskoj - Istambulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabiju, u Francuskoj - Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.
U Hrvatskoj će se glasati u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj - Bernu i Cirihu.
Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.
Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.