Vesti
Politika
Mićunović: Potrebna je reforma DS-a
21.03.2014. 20:00
Izvor: RTS
Mićunović: Potrebna je reforma DS-a
Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović rekao je da je neophodno da stranka napravi jasan program kako će delovati u budućnosti zbog lošeg rezultata na vanrednim izborima.
Politički savet Demokratske stranke zatražio je ozbiljnu reformu partije, nakon lošeg rezultata na vanrednim izborima 16. marta, na kojima je DS osvojio 6,04 odsto podrške birača.
Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović rekao je Tanjugu da je neophodno i da stranka napravi jasan program kako će delovati u budućnosti i zatražio zajedničku sednicu sa Predsedništvom te stranke.
"Na predstojećoj sednici Skupštine demokrata rešavaće se i kadrovska pitanja", istakao je Mićunović.
Moraju se, dodao je, napraviti i jasni programi kako će stranka izaći posle minulih izbora na kojima je osvojila 6,04 odsto glasova.
Na pitanje da li je savet raspravljao i o eventualnoj ostavci lidera te stranke Dragana Đilasa, Mićunović je odgovorio da nije i ponovio da oni traže da se razgovara o budućoj politici stranke.
"Mi se time ne bavimo", poručio je Mićunović.
Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov najavila je ranije da je za nedelju, 23. mart, zakazana sednica Predsedništva, a da će sedmicu kasnije, 30. marta, biti održana i sednica Glavnog odbora stranke.
Na ovim stranačkim organima analiziraće se rezultat vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 16. marta.
Na sednici Glavnog odbora, u skladu sa stranačkim Statutom DS-a, istakla je, biće doneta odluka o održavanju sednice Izborne skupštine te stranke.

Pokrajinski odbor DS-a odbacio Vasinovu ostavku
Miroslav Vasin je zbog lošeg rezultata demokrata podneo ostavku na mesto predsednika pokrajinskog odbora DS-a. Odbor je jednoglasno odlučio da ostavku odbaci.
Pokrajinski odbor DS-a na sednici održanoj u četvrtak uveče, jednoglasno je odlučio da tu ponuđenu ostavku odbaci, jer su članovi tog stranačkog organa smatrali da predizborna situacija u kojoj je delovao DS "nije bila normalna", pre svega zbog odluke Borisa Tadića da napusti demokrate i formira Novu demokratsku stranku, rekao je Vasin Tanjugu. U takvoj situaciji, dodao je, DS se praktično više branio od podela nego što je vodio izbornu kampanju.
Predsednik pokrajinskog odbora DS-a istakao je da je smatrao da je u takvoj situaciji trebalo što pre reagovati i zato je podneo Izveštaj o radu odbora na čijem je čelu i o situaciji u kojoj se DS našao "nakon poteza Borisa Tadića".
Taj izveštaj sadrži i činjenicu da je po DS i njegov izborni rezultat, Tadićev postupak veoma negativno uticao, ali je konstatovano da su "to ipak bili republički izbori", odnosno da se tu nije radilo o oceni pokrajinske vlasti, rekao je Vasin.
Dodao je da je pokrajinski odbor DS-a podržao ranije datu pisanu izjavu predsednika Vlade Vojvodine i zamenika predsednika DS-a Bojana Pajtića da bi trebalo prvo doneti Statut APV, Zakon o finansiranju Pokrajine i novi republički ustav, pa onda raspisati vanredne pokrajinske izbore.
Vasin je rekao da je na sednici pokrajinskog odbora konstatovano da se legitimitet pokrajinske vlasti stiče i gubi u pokrajinskom parlamentu, odnosno u Skupštini AP Vojvodine, kao i da je na sednici odlučeno da se, shodno stranačkom statutu, organizuju izbori u pokrajinskoj organizaciji DS-a u predstojećem periodu od mesec ili dva, o čemu će uskoro biti doneta precizna odluka.
Povodom najava da će nekoliko poslanika DS-a u Skupštini Vojvodine napustiti stranku i formirati poslanički klub NDS-a, Vasin je rekao da u DS-u čekaju da vide najavljeno saopštenje iz Tadićeve stranke u vezi sa tim i dodao da je ipak reč o malom broju od svega pet poslanika.
Poslanička grupa DS-a u Skupštini Vojvodine ima 58 poslanika (od ukupno 120) tako da, kako je rekao Vasin, oni poslanici koji eventualno odu, neće ozbiljnije ugroziti vladajuću većinu i, kako je dodao, " neće biti protiv politike Vlade Vojvodine koju smo zajedno kreirali".
"Ne mislim da je to činjenica koja će uticati na politiku koja se vodi u Pokrajini", zaključio je Vasin.
I Predsedništvo novosadskih demokrata, zbog loših rezultata na prethodnim izborima, ponudiće ostavke na narednoj sednici Gradskog odbora, rekao je predsednik Gradskog odbora DS-a u Novom Sadu Ilija Ćosić.
Ćosić je rekao da je za utorak, 25. mart zakazao sednicu Gradskog odbora na kojoj će se analizirati rezultati parlamentarnih izbora.
"Dogovorili smo se da ćemo Gradskom odboru ponuditi ostavke i predložiti da raspiše nove stranačke izbore", rekao je, dodajući da nije zadovoljan rezultatima izbora i da je to i moralna obaveza Predsedništva Gradskog odbora DS-a.