Vesti
Politika
Pastor: Jačanje prekogranične saradnje
24.03.2014. 20:00
Izvor: RTS
Pastor: Jačanje prekogranične saradnje
Važno je da Vojvodina učestvuje u što više kvalitetnih prekograničnih projekata, koji kao krajnji rezultat imaju osetni boljitak za građane, rekao je predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor.
Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor sastao se sa generalnim sekretarom Asocijacije evropskih pograničnih regija Martinom Guiljermom Ramirezom.
Razgovarali su i o mogućnostima saradnje i uspostavljanja stalne komunikacije između Vojvodine i AERB, saopštio je Biro pokrajinske vlade za odnose s javnošću.
Podsetivši da je Vojvodina, kao regija koja je okružena zemljama i regijama EU, do sada aktivno sarađivala u okviru projekata prekogranične saradnje, Pastor je kao posebno značajnu istakao saradnju u okviru regije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa i saradnju sa županijama iz Mađarske.
"Veoma je važno da učestvujemo u što više kvalitetnih prekograničnih projekata, koji kao krajnji rezultat imaju osetni boljitak za građane koji žive u pograničnim delovima, ali i za sve građane Vojvodine", rekao je predsednik pokrajinske skupštine.
Posebno je važan IPA projekat obnavljanja železničke pruge Subotica-Segedin-Baja, koji se odvija u saradnji sa DKMT, naglasio je Pastor.
Generalni sekretar AERB je rekao da ta asocijacija planira da aktivno proširi svoje delovanje na Balkanu a posebno u Srbiji.
Guiljermo Ramirez je kao osnovne ciljeve rada te asocijacije naveo podršku i koordinisanje saradnje pograničnih regija u Evropi, pomoć pri podnošenju i sprovođenju prekograničnih projekata, kao i okupljanje svih aktera zainteresovanih za prekograničnu saradnju.
Pastor je sa gostom iz AERB-a razgovarao i o značaju principa subsidijarnosti, odnosno jačanja uloge i odgovornosti regionalnih i lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija, navedeno je u saopštenju.