Vesti
Politika
Nikolić: Ne mešamo se u svađe velikih
25.03.2014. 20:00
Izvor: RTS
Nikolić: Ne mešamo se u svađe velikih
Srbija ima svoj put i ne treba da se meša u svađe velikih zemalja, već da se fokusira na sopstveni razvoj, ocenio je Tomislav Nikolić. Kosovo iz Srbije, barem u našem veku, sigurno neće moći da ode, poručio je predsednik Srbije.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije bilo pritisaka na Srbiju da promeni svoj stav prema Rusiji zbog situacije na Krimu, i da od eventualnog pritiska ne bi ni bilo koristi.
"Ne bi ni bilo previše korisno da se na tu temu razgovara. Srbija ima svoj put, a to znači da ne želi da izabere bilo koju stranu tako što bi ugrozila svoje odnose sa drugom", naglasio je predsednik Srbije, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja radova na izgradnji drugog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo.
Naglasivši da Srbija ne deli svet samo na dve sile ili samo na dva bloka, Nikolić je rekao da "pretpostavlja da na tu temu nije bilo razgovora", kao i da niko s njim nije razgovarao o tome.
"Svet je velik i raznolik i Srbija svuda ima prijatelje, ali ne treba da se meša u svađe velikih zemalja, već da se fokusira na sopstveni razvoj", ocenio je Nikolić.
Na pitanje da li se očekuje zvaničan stav Srbije o pitanju Krima, Nikolić je rekao da vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku i da on kao predsednik može samo da ima mišljenje o tome.
Naglasivši da Srbija treba da ima legalno formiranu vladu koja bi prema tome mogla da zauzme zvaničan stav, on je dodao kako misli da, ukoliko Generalna skupština o situaciji na Krimu bude raspravljala naredne sedmice, predstavnik Srbije neće moći da iznese naš stav, jer je za to neophodno da bude konstituisan parlament i formirana nova vlada.

Priština mora da odustane od besmislenih poteza
Vreme je da u Prištini shvate da Srbija ne mora da uradi ništa u vezi s Kosovom što bi oni želeli, a Kosovo iz Srbije, barem u našem veku, siguno neće moći da ode, poručio je predsednik Nikolić.
Srbija će raditi ono što mora, u skladu sa interesima svojih građana i države, koji su jasno definisani, rekao je Nikolić novinarima.
Nikolić je objasnio da razgovore u Briselu ne vidi kao "uklapanje" Srbije u pravila koja su propisana u Prištini, "već uklapanje i jednih i drugih u neka pravila koja bismo i jedni i drugi poštovali".
Predsednik Srbije rekao je da pretpostavlja da će na narednu rundu dijaloga s Prištinom, ići i Ivica Dačić, ali veruje da će tamo biti Aleksandar Vučić kao "glavni kandidat za premijera". Na pitanje da li će to biti poslednji susret Dačića i Tačija, Nikolić je rekao da ne zna.
"Ako Priština misli da sa Srbijom sarađuje na takav način da nađemo najbolje rešenje, onda mora da odustane od besmislenih poteza, kao što je prikazivenje sile hapšenjem određenih ljudi po optužnicama koje su ili izmišljene, ili ne bi mogle da postoje ni u jednoj pravnoj državi", rekao je Nikolić.