Vesti
Društvo i ekonomija
Hrana bezbedna, svi pesticidi se kontrolišu
26.03.2014. 20:00
Izvor: Akter
Hrana bezbedna, svi pesticidi se kontrolišu
"Hrana u Srbiji je bezbedna i za sve pesticide koji se koriste postoji kompletna propisana toksikološka dokumentacija", izjavila je Snežana Savčić Petrić iz Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede
Petrić je takođe negirala da je primena zakona o sredstvima za zaštitu bilja bila odložena četiri godine.
Savčić Petrić, koja je načelnik odeljenja za zaštitu i ishranu bilja, tvrdi da od 2007. godine iz inostranstva u Srbiju nije vraćena nijedna pošiljke hrane zbog ostataka pesticida.
Upotrebu pesticida kako domaćih, tako i stranih proizvođača na teritoriji Srbije kontroliše fitosanitarna inspekcija, redovno i po prijavi građana i drugih zainteresovanih strana, rekla je Savčić Petrić novinarima, reagujući na tvrdnje predstavnika Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbijida je, gotov bez kontrole upotreba pesticida.
Ona je dodala da kontrola obuhvata poljoprivredne proizvođače, distributere i sve one koji stavljaju u promet sredstva za zaštitu bilja.
"Osnovno pravilo svuda u svetu, pa i u Srbiji je da nemate dvostruke aršine za domaće i strane kompanije, tako da celokupna dokumentacija koja je bila propisana, bila je propisana i za jedne i druge i svaka od kompanija je i dostavljala", naglasila je Savčih Petrić.
Male proizvođače kontrolišu otkupljivači, veće kompanije, koje ih ugovorno obavezuju da sami uvode standrede koje moraju da ispoštuju, rekla je Savčić Petrić na skupu povodom početka projekta za implementaciju održive primene sredstava za zaštitu bilja.
Ona je odbacila tvrdnje Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja (SECPA) da se većina hrane u Srbiji prska pesticidima za koje nije sigurno kakve imaju posledice po zdravlje i okolinu, kao i da je primena zakona koji regulišu tu oblast bila odložena do 1. januara 2014.godine.
"To naprosto nije istina, to je bio slučaj pre nego što je stupio Zakon o sredstvima za zaštitu bilja na snagu 2009, kada je postupak registracije sredstava za zaštitu bilja bio razdvojen na nekoliko ministarstava, i to nije bilo u nadležnosti našeg ministarstva", rekla je Savčić Petrić.
Ona je dodala da ne zna otkud navodi da je primena zakona odložena za četiri godine, jer "to nigde ne piše u našim uslovima", napomenuvši da su članice SECPA imali svoje predstavnike u radnoj grupi za izradu izmena i dopuna zakona o sredstvima za zaštitu bilja.
Savčić Petrić je rekla da će nacrt novog zakona sigurno ući u proceduru usvajanja odmah nakon fomiranja vlade.
"Predvideli smo prelazni period za sve, i domaće i strane kompanije, imajući u vidu da sredstva za zaštitu bilja predstavljaju vrlo osetljivu temu, s obzirom na to da se koriste u proizvodnji hrane", ukazala je ona.
Savčić Petrić je ukazala da se izmene zakona odnose upravo na organizaciju celokupnog sistema registracije i kontrole sredstava za zaštitu bilja, i na održivu primenu pesticida, koja je kako je dodala, osnova za proizvodnju bezbedne hrane.
Predstavnik Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji (SECPA) Siniša IIinčić rekao je u ponedeljak da se 70 odsto hrane proizvedene u Srbiji prska pesticidima za koje nismo sigurni kakve posledice imaju po zdravlje i okolinu.
"Nije tačno da se 50 odsto naše hrane prska pesticidima za koje nismo sigurni kakve imaju toksikološke nečistoće i posledice po okolinu, zdravlje, vodu i vazduh, kao što je navodilo u medijima. Tačna cifra je 70 odsto", rekao je Ilinčić na konferenciji "Agrarna politika Srbije".
On je naveo da je ključni razlog za ovakvo stanje taj što je u Srbiji dozvoljena registracija pesticida bez kompletne toksikološke dokumentacije, napomenuvši da je 2009. godine usvojen zakon koji insistira na kompletnoj dokumentaciji, ali da je tada njegova primena bila odložena do 1. januar 2014.godine.