Vesti
Politika
Vejvoda: Srbija ne može ostati neutralna po pitanju Ukrajine
28.03.2014. 20:00
Izvor: Blic
Vejvoda: Srbija ne može ostati neutralna po pitanju Ukrajine
Beograd -- Potpredsednik Maršalovog fonda Ivan Vejvoda ocenio je danas da Srbija ne može ostati neutralna po pitanju uvodjenja sankcija Rusiji zbog krize na Krimu, imajući pri tome u vidu da je zemlja već krenula ka EU, da je u ekonomiji usmerena ka zemljama Unije, ali, kao i veći deo Evrope, zavisna od ruskog gasa.
On je novinarima u Beogradu, upitan da li Srbija može da zadrži neutralan stav, rekao da današnji svet nije onaj posle Drugog svetskog rata, kad je Jugoslavija bila izmedju dva bloka.
Vejvoda je naveo da se Srbija otvaranjem pregovora sa EU uputila tamo gde joj je istorijski, kulturno i u svakom drugom pogledu mesto, a da treba da ima najbolje odnose sa svim drzavama, pogotovo onim najjačim.
- Sad smo stali na širok put gde su druge zemlje došle pre nas. Mi kasnimo za drugima u okruženju, izgubili smo mnogo vremena i treba da uhvatimo korak - rekao je on.
Vejvoda je naglasio i da niko od Srbije ne traži da uvede sankcije Rusiji i da u Briselu imaju razumevanja.
Prema njegovim rečima, gradjani su na izborima jasno pokazali svoj stav jer su u parlament ušle partije koje su apsolutno okrenute Evropi i nema nijedne stranke koja je protiv procesa ujedinjenja sa EU.
- Za mene nema dileme da država ide u pravcu pristupanja EU - rekao je Vejvoda.
On je naveo da su dogadjaji u Ukrajini "nešto što je potpuno neželjeno" zato što i Srbija, kao i sve države UN, čvrsto stoje iza principa državne suverenosti i teritorijalnog integriteta, koji je u slučaju Ukrajine narušen.
- Međunarodno pravo se kroz istoriju krši od strane jačih, a mi kao mala država, a nimalo ne gubimo dostojanstvo kad to kažemo, moramo da nadjemo svoje mesto - rekao je Vejvoda i poručio da je to EU.
Govoreći o ekonomskom aspektu, Vejvoda je rekao da Srbija najveći obim trgovinskih odnosa ima sa državama EU, a da je, kao i veliki deo Evrope, zavisna od ruskog gasa i energije.
Srbija je, kako je naveo, jedan od manjih učesnika projekta Južni tok, mali igrač u velikoj ligi i u tom smislu moraće da sledi odluke "velikih igrača - velikih ugovornih partnera Gasproma".