Vesti
Politika
Dačić, Vučić i Tači u ponedeljak u Briselu
29.03.2014. 14:00
Izvor: Blic
Dačić, Vučić i Tači u ponedeljak u Briselu
Premijer i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak u Briselu u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem.
Dvadeset treća runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biće posvećena pitanju pravosuđa i formiranju Zajednice srpskih opština, o čemu dve strane do sada nisu postigle saglasnost.
Osnovni problem je nadležnost Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, koji po viđenju prištinske strane treba da obuhvati sedam opština, od kojih su tri sa pretežno albanskim stanovništvom.
Beograd smatra da takvo rešenje nije u duhu Briselskog sporazuma,jer bi etnička struktura sudija i tužilaca takvog suda bila većinski albanska. Drugo nerešeno pitanje je civilna zaštita na severu Kosova, koja je pod kontrolom lokalnih vlasti, a za koju Priština traži da se uklopi u kosovski sistem pod patronatom Kosovskih snaga bezbednosti.
Srpska strana se odlučno protivi ovoj ideji, jer kosovska vlada, kako su ranije javljali mediji, planira da KSB transformiše u buduću vojsku Kosova.
Očekuje se da ova runda dijaloga počne u rano popodne i da se završi u ponedeljak predveče.