Vesti
Politika
Nikolić: Moguća nova rezolucija o KiM
01.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Nikolić: Moguća nova rezolucija o KiM
Beogradu predstoji najosetljiviji deo pregovora u okviru dijaloga sa Prištinom, koji uključuje temu pravosuđa, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić i najavio mogućnost nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini.
Predsednik Nikolić je naglasio da je zato neophodno da Beograd ima iskristalisan i jasan stav, prenosi Tanjug.
"Pravosuđe je zona u kojoj ni u Srbiji nemamo regulisane sve odnose. Tamo (na Kosovu) moramo da imamo vrsne sudije. To u ovom trenutku nije odmah izvodljivo, možda da šaljemo sudije na ispomoć, ali se to ne uklapa u sistem zakona Prištine. Takođe, ako Euleks hoće da menja mandat misije i brojno stanje onda očigledno da moramo da postignemo novi dogovor", naveo je Nikolić.
Predsednik je najavio i mogućnost usvajanja nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije.
"Ja ću, kako me budu zadužili. Ako zatraže novu rezoluciju, svakako ću to predložiti, nikad nisam od toga bežao. Ako zatraže da se izjasnim o rezoluciji koju bi podnela vlada sama i to ću svakako da uradim. Neću odmagati vladi", poručio je Nikolić.
Jučerašnju rundu razgovora u Briselu ocenio je kao sastanak pred formiranje nove vlade i naglasio da će ta nova vlada, imajući u vidu osetljivost pitanja o kojima se razgovara, morati da izađe sa strategijom kako da nastavi dalje a o tome će morati da se izjasni i novi saziv Skupštine.
Kako je dodao, svaka skupština treba da odobri delovanje svoje vlade.
"U međuvremenu, od postizanja Briselskog sporazuma dogodilo se više stvari koje su bile nepredviđene - prelazak na oružane snage Kosova, o čemu nije bilo naznaka da bi trebalo da se razgovara, a zatim i u svetu je bilo raznih dešavanja koja bi mogla da poljuljaju samouverenost Prištine, a Beograd da navedu da razmišlja o tome može li da ponudi konačno rešenje koje bi bilo u skladu sa Ustavom, međunarodnim pravom i realnošću, ispričao je Nikolić.
"Nećemo moći da dobijemo sve što želimo niti da izgubimo sve što bi drugi želeli", podvukao je predsednik Srbije.
Prema Nikolićevim rečima, pregovarački tim za dijalog sa Prištinom će ostati praktično isti, s tim što će Vučić, "ako poželi mandat" direktnije predvoditi te razgovore, ali, kako je istakao, neće biti promena u željama i ambicijama.