Vesti
Politika
Zapošljavanje temelj programa buduće vlade
04.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Zapošljavanje temelj programa buduće vlade
Suštinska reforma javnog sektora, konsolidacija budžeta i podsticajne mere, okosnica su ekonomskog programa vlade, koji bi predsednik SNS-a Aleksandar Vučić sutra trebalo da predstavi rukovodstvu stranke. Potom počinju razgovori sa mogućim koalicionim partnerima a, kako RTS saznaje, najverovatniji prvi sagovornik biće manjine.
Poslednje nedelje premijerskog mandata Ivica Dačić provodi radno. Danas se sreo sa izvestiocem evropskog parlamenta Jelkom Kacinom s kojim se saglasio da je važno da se u Srbiji što pre formira snažna i operativna Vlada. A oni od kojih to i zavisi, naprednjaci, prvi korak napraviće sutra na sednici Predsedništva.
Očekuje se da lider stranke Aleksandar Vučić predstavi program buduće Vlade. Centralno mesto u tom programu zauzima ekonomija, a glavni cilj je smanjenje nezaposlenosti.
"Na prvom mestu to jeste rešavanje gorućih problema srpske privrede i ekonomije, zapošljavanje stanovništva, otvaranje novih radnih mesta, i stvaranje najpovoljnijeg investicionog ambijenta u regionu. Svakako da je to nastavak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i reforme u mnogim drugim oblastima", kaže potpredsednik SNS-a Nikola Selaković.
U planu je, kako saznajemo, dalja departizacija državnog sektora, jačanje privatnog, podsticaji investitorima i uštede u administraciji. Da li će naprednjaci imati partnere u Vladi, zavisi od toga ko je spreman da taj program prihvati.
"Tražiću sutra od Aleksandra Vučića da ne ulazimo u koaliciju sa SPS-om. Videćemo kako će ostale kolege reagovati na moj predlog. Duboko sam uveren da ne bismo smeli da pristanemo na uslovljavanja, posebno ne nakon ubedljive pobede koju smo ostvarili na izborima", ističe potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović.
Razgovore sa strankama koje bi mogle da uđu u Vladu naprednjaci počinju u ponedeljak ili utorak, a RTS saznaje da će najpre na konsultacije biti pozvan Savez vojvođanskih Mađara.
"Nismo nikada krili i u izbornoj kampanji da želimo da budemo deo većine, mi želimo da budemo aktivni učesnici u procesu evropskih integracija i, što je najvažnije, da ova zemlja bude stabilna", kaže Šandor Egereši iz SVM-a.
Ukoliko sve ostane u predviđenim rokovima, novi kabinet, po svemu sudeći kabinet Aleksandra Vučića, u Nemanjinu 11 mogao bi da se useli u prvim danima maja, mesec i po dana od održavanja izbora.