Vesti
Politika
73 godine od bombardovanja Beograda
06.04.2014. 14:00
Izvor: Blic
73 godine od bombardovanja Beograda
Beograd -- U Beogradu će, na Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, biti održan niz komemorativnih svečanosti odavanja počasti nevino stradalim.
Komemorativni skupovi, koje organizuje Ministarstvo rada, biće održani povodom obeležavanja 73. godišnjice početka Drugog svetskog rata i bombardovanja gradova u Srbiji, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Gradom Beogradom i Narodnom bibliotekom Srbije.
Centralna komemorativna svečanost biće održana u podne, kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu koji se nalazi na Zemunskom keju.
Komemorativnu svečanost će uz pune državne i vojne počasti predvoditi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković koji će u ime Vlade Srbije, položiti lovorov venac kraj Spomenika stradalim pilotima. Vence će položiti i predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija.
Danas će biti organizovano i polaganje cveća i venaca kod palate "Beograd", odnosno kod fontane "Vrelo života", koja simbolizuje stradanje u glavnom gradu tokom Drugog svetskog rata, ali i pobedu života.
Nakon toga je predviđeno polaganje venaca kod granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve, u kojoj se nalazilo sklonište u kome je tokom šestoaprilskog bombardovanja stradalo više stotina građana Beograda.
Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, vence će u porti crkve položiti predstavnici Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih.

Venci će biti položeni i kod spomenika stradalima u Karađorđevom parku, gde se nalazilo veliko sklonište koje je direktno pogođeno 6. aprila 1941. godine i u njemu je poginulo više stotina stanovnika Beograda.
Potom je predviđeno polaganje venaca u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju.
Naime, deo građana, od više hiljada njih koji su stradali tokom šestoaprilskog bombardovanja, sahranjen je u aleji na Novom groblju, a tu će vence položiti predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih.