Vesti
Politika
Do vikenda dogovor sa SPS o načinu učešća
08.04.2014. 20:00
Izvor: Akter
Do vikenda dogovor sa SPS o načinu učešća
Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da će do kraja nedelje biti završeni razgovori sa socijalistima o modalitetima njihovog učešća u vladi
"Mi smo danas razgovarali i izneo sam želje SNS. Nismo razgovarali o tome ko će na koji način biti deo vlade, ali sam rekao da smo spremni da razgovaramo i da se pre vikenda dogovorimo o učešću SPS-a sa koalicionim partnerima, na različite načine u toj vladi", rekao je Vučić i dodao da nema tabu tema, ali da i naprednjacima nije potrebna "svekolika moć i vlast", već jedinstvo u teškim pitanjima.
On je kazao da je važno da se postignu rezultati zbog kojih će ih neko, ne na izborima, već u budućnosti hvaliti, naglasivši da od Srbije želi da napravi lidera u regionu.
Naprednjaci, ponovio je, ne žele partijsku vladu i feudalne podele ministarstava, a isto pitanje, kako kaže, postavio je i Dačiću ali i drugima koji pretenduju na učešće u vladi - šta je alternativa teškim reformama.
"Predstavnici SPS su u današnjem razgovoru bili korektni i rekli su da razumeju situaciju u kojoj se Srbija nalazi", naveo je Vučić i dodao da će na isti način razgovarati u četvrtak s Borisom Tadićem.
Lider SNS je rekao da je pod strašnim pritiskom da smanji penzije, što, kako je naveo, zagovaraju apsolutno svi stručnjiaci, ali istovremeno tragaju za rešenjem za taj problem.
Najavio je da će Srbija dobiti velike infrastrukturne projekte, kao i da će za deset dana biti potpisani koncesioni ugovori za neke od takvih projekata.
Konkretno, kad je reč o koncesijama i Koridoru 11, rekao je da je njegov uslov u svim tim razgovorima da se čitav taj koridor, odnosno deonice koje treba da se urade, završe za četiri godine, dodajući da će onda sledeći mandatar kada ga budu pitali da li je to završeno moći da kaže da za dva sata stiže do granice sa Crnom Gorom.
Trenutno, međutim, primetio je, Srbija odvaja manje novca za infrastrukturu nego za skupe kredite koji su uzimani u vreme Mirka Cvetkovića.
Predsednik SPS Ivica Dačić na zajedničkoj je konferencij za novinare rekao da su SPS i njeni koalicioni partneri danas ponovili da žele i da su spremni da uđu u vladu i da preuzmu odgovornost, ali je dodao da se razgovaralo uglavnom o privredi, te da nije bilo reči o ministarskim mestima.
"Srbija je promenila sliku o sebi i danas se o Srbiji najlošije govori upravo u Srbiji. Sada je vreme da Srbija prestane sa tradicijom propuštenih prilika. Ponavljam našu želju i izražavamo našu političku spremnost da Srbija ne propusti priliku i da se razvija", istakao je Dačić.
Svrha današnjeg sastanka, kako je objasnio, bila je da Vučić predloži plan i dodao da nije bilo reči o prošlim vremenima, već o budućnosti.
Dačić je naveo da su oni pažljivo saslušali plan SNS i Vučića, da je zatim ponovio da je njihova želja da učestvuju u daljem razvoju Srbije, ali takođe i da su spremni da preuzmu svoj deo odgovornosti da se posle ne kaže kako je to bio plan naprednjaka.
"To će biti program cele vlade i preuzimamo i političku dobit, ali i minus, ako nešto dobro ne uradimo", kazao je Dačić.
Socijalisti i njihova koalicija nikada nisu kočili reforme, primetio je Dačić i dodao da nikad nije bilo nesuglasica kada su u pitanju reformski zakoni.
Naprednjaci su pregovore počeli juče susretom sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, a lider SVM Ištvan Pastor najavio da je ta stranka spremna da bude partner u rešavanju problema u Srbiji.
Poziv za razgovore o formiranju vlade u narednim danima stićiće i predstavnicima Nove demokratske stranke (NDS).
Predsedništvo SNS, kako je juče rekao Vučić, bilo je jednoglasno da se SVM pozove u vladu, ali je bilo različitih stavova o tome da li u vladu da zovu NDS i koaliciju oko socijalista.
Nova vlada trebalo bi, prema Vučićevim najavama, da bude formirana do 25. aprila, imaće najviše 19 članova i biće najmanja u modernoj srpskoj političkoj istoriji.