Vesti
Politika
Dačić: Dobra regionalna policijska saradnja
09.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Dobra regionalna policijska saradnja
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policijska saradnja u regionu jugoistočne Evrope veoma dobra i da je ponekad daleko ispred saradnje među političkim organima pojedinih država.
"Zbog toga su rezultati u međunarodnoj policijskoj saradnji veoma dobri, barem kada je reč o zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi", rekao jeIvica Dačić, koji učestvuje na trodnevnoj ministarskoj konferenciji u Opatiji, posvećenoj savremenim izazovima u regionalnoj policijskoj saradnji, prenosi Beta.
Dačić je dodao da je Srbija vrlo aktivna u primeni Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, koju je potpisala 2006. godine.
Ukazao da je "svima jasno da nema uspešne borbe protiv kriminala, kao ni regionalne stabilnosti i bezbednosti uopšte, ako ne postoje dobre veze između policija i Ministarstava unutrašnjih poslova u regionu".
Tim povodom se, kako je objasnio, svake godine održavaju konferencije komiteta ministara unutrašnjih poslova zemalja jugoistočne Evrope, a ovogodišnja konferencija posvećena je novim formama saradnje.
Dačić je naveo da postoji ideja da bude postignut nivo operativne saradnje koji bi omogućio razmenu informacija i podataka koje poseduju policije određenih zemalja i da je zato neophodno da postoji dobar sistem zaštite tih podataka.
On je naveo da je cilj da u narednom periodu bude potpisan multilateralni sporazum na tom nivou, koji bi omogućio čak i razmenu DNK podataka koje imaju određene policije u regionu, što bi, kako je ukazao, moglo biti veoma važno za borbu protiv kriminala.
Srbija je, po njegovim rečima, daleko odmakla u toj oblasti i spada među zemlje su se time već kvalifikovale za članstvo u Evropskoj uniji.
"Srbija je u januaru potpisala i sporazum o operativnoj saradnji sa Europolom, što znači da je napravila takve institucije i takav sistem zaštite podataka koji omogućuje da mi koristimo Europolove baze podataka i da garantujemo apsolutnu zaštitu tih podataka",
istakao je Dačić.
On je zahvalio Austriji, Švajcarskoj i ženevskom Centru za bezbednost, razvoj i vladavinu prava (DCAF), koji su pokrovitelji Konvencije.
"Ove godine će svi načelnici graničnih policija zemalja jugoistočne Evrope podneti izveštaj o svom radu. Ono što me posebno raduje su posebne forme saradnje između naših policija, što obuhvata zajedničke patrole, zajedničke istražne timove, i zajedničku primenu specijalnih istražnih metoda. To su sve koraci dalje u našoj međusobnoj policijskoj saradnji", zaključio je Dačić.
Drugog dana konferencije, održava se 11. sastanak Komiteta ministara, kao i 10. ministarska konferencija o saradnji u oblasti granične bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, kojom će Dačić predsedavati.