Vesti
Politika
Vučić: Saglasnost o ključnim pitanjima
10.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Vučić: Saglasnost o ključnim pitanjima
Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa liderom NDS-a Borisom Tadićem o ključnim pitanjima postignut značajan nivo saglasnosti. U Srbiji nastupio istorijski trenutak kada je nužno da vlada i opozicija složno rade na rešavanju problema, rekao je Tadić. Razgovori se nastavljaju tokom vikenda.
Buduća vlada funkcionisaće kao ozbiljan tim, a "političke partije jednom za svagda biće izbačene iz javnih preduzeća i upravnih odbora", rekao je Aleksandar Vučić, posle sastanka sa Borisom Tadićem.
"Mi ćemo tokom vikenda nastaviti razgovore", rekao je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare navodeći da je suština razgovora bio plan i program i ono što je važno za napredak Srbije, prenosi Tanjug.
Vučić je rekao da je Srbiji potrebna vlada koja će raditi, biti ozbiljna, odgovorna, stručna, "a ne da se pravi po kvotama i kontingentima".
"S time se složio Tadić. Važno je da smo izrazili želju da zajednički radimo za dobro Srbije i izborimo za bolji život građana Srbije", poručio je Vučić.
Vučić je rekao da se temeljno i opsežno razgovaralo o situaciji u Srbiji, o poslovima pred nama, zatim kakve je reforme potrebno sprovesti, da treba omogućiti fiskalnu konsolidaciju zemlje i stvaranje zdrave ekomonije.
"Potrebno je narodu da se kaže istina kakva jeste, ništa ne treba da skrivamo već da se borimo, da vlada treba da bude ozibiljan tim i da svi vodimo računa o vitalnim državnim i nacionalnim interesima bez obzira na to da li smo u opoziciji ili na vlasti", rekao je Vučić.
Lider SNS-a najavio je da će sednica Glavnog odbora stranke na kojoj će se doneti konačan stav o budućoj vladi, biti održana najverovatnije u ponedeljak ili utorak.
Vučić je poručio i da će se Srbija uskoro suočiti sa protestima, za koje prethodna vlast nije kriva.
"Ustavni sud je rekao - do 14. maja završavamo sa preduzećima u restrukturiranju. Ni luk jeo, ni luk mirisao, a bićemo krivi. Moramo da radimo na drugačiji način i da postavljamo ekonomske temelje na drugačiji način", rekao je Vučić.
Vučić je istakao da je zato neophodno da se u narednom periodu političke stranke ne bave "demagoškim floskulama.
Lider naprednjaka je ponovio da želi da napravi dobar tim u vladi i da će jedino tako moći da se sprovede program, pa da mu zbog toga ne smeta da u vladi sede oni koji nisu članovi SNS-a.

Tadić: Svi moraju da doprinesu rešavanju problema
Predsednik NDS-a izjavio je da je u Srbiji nastupio istorijski trenutak kada je nužno da vlada i opozicija složno rade na rešavanju društvenih i ekonomskih problema, i istakao da će se njegova stranka tako ponašati bez obzira na to da li će biti deo vladajuće koalicije ili ostati u opoziciji.
"Postoje okolnosti kada se zemlje suočavaju sa istorijskim iskušenjima i vlada će morati da donosi teške odluke, a to neće moći da čini ako pozicija pristupa demagoški tom procesu", rekao je Tadić.
Tadić je, kako je istakao, veoma zadovoljan današnjim razgovorom, jer su identifikovani ključni problemi društva i načini na koje oni moraju da budu rešavani, a razgovori o mogućoj saradnji SNS-a i NDS-a biće nastavljeni narednih dana.
Sastanak je, prema njegovim rečima, bio gotovo u potpunosti fokusiran na ekonomska i egzistencijalna pitanja, i pokazao da postoji najviši mogući nivo saglasnosti dveju stranaka o tim temama.
"Nismo imali dogovor o učešću NDS-a u vladi pre izbora, ali smo imali korektnu debatu. Nastavićemo razgovore o tome da li će NDS ući u vladu ili će biti u opoziciji. Najvažnije je što smo saglasni oko društvenih problema i načina na koji treba da se rešavaju", kazao je Tadić.
Odgovarajući na pitanja novinara o odnosu prema SPS-u i njegovoj eventualnoj participaciji u vladi, Tadić je rekao da učešće socijalista u vladi ne bi ojačalo njen kapacitet da u budućnosti donosi odluke koje su ekonomski motivisane i održive.
Tadić je, na pitanje da li ostaje pri tvrdnji da NDS ne može u Vladu sa SPS, naveo da je ulazak socijalista u Vladu 2008. bio sa ciljem uspostavljanja konsenzusa o evropskim integracijama kao strateškom cilju i ta misija je ispunjena.
Lider NDS-a je naveo da su penzije bile podignute linearno umesto najsiromašnijima usled zahteva koalicije oko socijalista.
Na pitanje ko mu je bliži SPS ili NDS, Vučić je odgovorio da ga zanimaju ljudi a ne stranke.
Inače, naprednjaci su pregovore o formiranju vlade počeli u ponedeljak susretom sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, da bi dan kasnije u sedište SNS-a stigao i lider socijalista Ivica Dačić, sa kojim bi razgovori trebalo da budu nastavljeni.