Vesti
Politika
Predsednik parlamenta biraće se na po godinu dana?
11.04.2014. 20:00
Izvor: Blic
Predsednik parlamenta biraće se na po godinu dana?
U Srpskoj naprednoj stranci razmišlja se o ideji da se u naredne četiri godine predsednik parlamenta bira na godinu dana, što bi omogućilo i drugim manjim strankama da na čelo najvišeg zakonodavnog tela dođe njihov predstavnik, rekao je danas potpredsednik SNS Nebojša Stefanović.
"Razmišljamo da predložimo unutar stranke i svima u parlamentu da prvi put izaberemo četiri predsednika parlamenta u toku naredne četiri godine, tako da svake godine damo priliku drugoj političkoj stranci da ima svog predstavnika na čelu parlamenta i pokaže da hoće da učestvuju u kontroli vlade", rekao je Stefanović za RTS.
On je objasnio da je cilj tog predloga, između ostalog, i da parlament ne bude mašina za izglasavanje zakona, već da bude ozbiljna kontrola vlade.
"Svake godine birao bi se drugi predsednik parlamenta. Mi hoćemo da pružimo podršku, jer to ne bi moglo bez naših glasova", rekao je Stefanović navodeći da u ovom trenutku ne bi mogao da kaže koje bi to stranke bile koje bi dale predsednika parlamenta, budući da je to za sada ideja o kojoj se razmišlja.
Govoreći o predstojećoj konstitutivnoj sednici parlamenta, koja je zakazana za sredu, 16. aprila, Stefanović je rekao da nije doneta konačna odluka da li će tog dana, nakon verifikovanja mandata novim poslanicima, biti izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta.
"Da li će to biti sreda ili četvrtak, ili posle Vaskrsa manje je važno", rekao je Stefanović, koji je aktuelni predsednik Skupštine Srbije.
Na pitanje da li će ostati na tom mestu, Stefanović je rekao da će se o kadrovskim rešenjima razgovarati na stranačkim organima.