Vesti
Politika
Usvojen izveštaj Anketnog odbora
14.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Usvojen izveštaj Anketnog odbora
Izveštaj Anketnog odbora, kojim je utvrđeno da su nenamenski trošena sredstva na području Kosova i Metohije u periodu od 2000. do 2012. godine usvojen je danas većinom glasova članova tog tela. Iz budžeta Srbije u tom periodu izdvojeno je skoro tri milijarde evra, pa je tako za finansiranje potreba na Kosovu i Metohiji tokom 12 godine dnevno izdvajano 53.102.503 dinara.
Za izveštaj je glasalo osam poslanika, protiv je bio poslanik DSS-a Marko Jakšić, dok su četri poslanika bila uzdržana iz DS-a, "Zajedno za Srbiju" i samostalni poslanik Zoran Ostojić, prenosi Tanjug.

Utvrđeno je nenamensko trošenje sredstava za sanaciju posledica zemljotresa u Kosovskopomoravskom okrugu 2002. godine, za otkup kuća i stanova za smeštaj kadrova i stambeno zbrinjavanje interno raseljenih u Kosovskomitrovačkom okrugu, za izgradnju infrastrukture, objekata za povratak i održiv opstanak raseljenih, kao i za zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i finansiranje potreba lokalnih samouprava i javnih preduzeća.

U izveštaju nije precizno naveden konačan broj nenamenski potrešenih sredstava, već pojedinačno i po stavkama, a najveći iznos utrošen je preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - 25,6 odsto, Ministarstva zdravlja 21,1 odsto, i za otplatu javnog duga 17,59 odsto.

Preko Kordinacionog centra i Ministarstva za Kosovo u tom periodu plasirano je samo 18,42 odsto.

Anketni odbor potrošio je 7.500 evra za rad na tom izveštaju, koji bi, kako je rečeno, trebalo da usvoji novi saziv parlamenta.

Nije precizirano koliko je budžetskog novca zloupotrebljeno, a kako se navodi, na KiM je od 2000. do 2012. godine dnevno trošeno više od 53 miliona dinara iz budžeta.

Predsednik Anketnog odbora Momir Stojanović ukazao je da izveštaj nikog ne optužuje, već ukazuje na nenamensko trošenje novca iz budžeta.

"Izveštaj nije uperen protiv našeg naroda na Kosovu i Metohiji, nego protiv onih koji su se bezobrazno obogatili i 'patriota' koji su moć stekli potkradanjem državnih para", rekao je Stojavnović i dodao da izveštaj sadrži i predlog mera za otklanjanje nedostataka.

Predstavljajući izveštaj, Stojanović je rekao da je u periodu koji je Odbor razmatrao utvrđeno da je bilo nenamenskog trošenja sredstava i zloupotreba novca predviđenog za sanaciju posledica zemljotresa, pa se u izveštaju predlaže da Skupština od vlade zatraži da nadležni organi sprovedu istragu o trošenju para za sanaciju štete od zemljotresa 2002. godine.

U izveštaju je istaknuto nenamensko korišćenje novca iz budžeta u zdravstvenim ustanovama: ne postoje kadrovski planovi i konkursi za zapošljavanje zdravstvenih radnika i ima mnogo nepotizma.

Kao primer Stojanović je u izveštaju naveo slučaj Doma zdravlja u Donjoj Gušterici, koji je, kako je rekao, "direktor potpuno privatizovao", jer je "mimo zakona zaposlio svog bratanca, bratanicu, snaju i po principu: ti meni, ja tebi, ćerku direktora Doma zdravlja Kosovo Polje".

Na sednici je vođena i polemika o platama zaposlenih u javnom sektoru, pošto je Odbor utvrdio da na čitavoj teriotiji Kosova i Metohije zaposleni u vrtićima, osnovnim i srednjim školama pored ličnih dohodaka iz budžeta Srbije u iznosu od 150 odsto imaju i mesečna primanja iz kosovskih institucija u iznosu od 200 do 280 evra.

Samostalni poslanik Zoran Ostojić zemerio je predsedniku Ankenog odbora što ni, kako je rekao "n od nafte" nema u izveštaju, a član Odbora iz DS-a Ivan Jovanović ocenio da je trebalo pozvati na razgovor sve one koji bi Odboru mogli da daju bilo kakvu validnu informaciju i da je tako izveštaj nepotpun.

Poslanik DSS-a Marko Jakšić istakao je da se Odbor nije bavio Kombinatom "Trepča" koja je 2012. godine u kosovski budžet uplatio 6,25 miliona evra na ime dobiti.

Jedna od primedbi je bila to što se sa izveštajem kasnilo sedam meseci, a predsednik Anketnog odbora Momir Stojanović je objasnio da su u međuvremenu održani lokalni izbori na Kosovu i parlametni u Srbiji i da niko nije želeo da se izveštaj ispolitizuje i da je on zbog toga danas predstavljen.

Stojanović je naglasio i da je izveštaj dobro polazište državnim organima da sprovedu istragu.