Vesti
Politika
Konstituisana Skupština Srbije
16.04.2014. 20:00
Izvor: RTS
Konstituisana Skupština Srbije
Poslanici Skupštine Srbije položili zakletvu. Prethodno je tročlana komisija verifikovala mandate. Sednici predsedavao najstariji poslanik Milan Korać iz PUPS-a. Zasedanje počelo uz postrojenu jedinicu Garde Vojske Srbije na ulazu u parlament i uz intoniranje himne "Bože pravde".
Na sednici Skupštine Srbije prihvaćen izveštaj komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru poslanika sa izveštajem Republičke izborne komsije, čime su verifikovani mandati svih 250 poslanika. Posle verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu.
Poslanici su potom potpisali tekst zakletve, a predsedavajući sednice, najstariji poslanik Milen Korać (85), čestitao je novim članovima parlamenta.
Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"
Nastavak sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, potredsednici i drugi skupštinski organi, zakazan je za 23. april. U sali je danas bilo prisutno 245 poslanika.
Sednica je počela intoniranjem himne "Bože pravde". Predsedavajućem Koraću u vođenju sednice pomagala su četiri najmlađa poslanika - Katarina Šušnjar iz SNS-a, Nevena Stojanović iz koalicije SPS-PUPS-JS, Jovana Jovanović iz DS-a i Aleksandar Senić iz NDS-a.
Srpska napredna stranka osvojila je na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta 158 od 250 poslaničkih mandata, koalicija SPS-PUPS-JS imaće 44 poslanika, Demokratska stranka 19, a Nova demokratska stranka 18 poslanika.
Među manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara osvojio je šest poslaničkih mandata, SDA Sandžaka tri, a Partija za demokratsko delovanje dva mandata.
Kako je najavio lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, nova vlada biće izabrana do 27. aprila i imaće najviše 17 članova.

Kolegijum o ideji rotiranja predsednika Skupštine
Pre skupštinske sednice Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je o ideji rotiranja predsednika parlamenta u naredne četiri godine, ali nije bilo izjašnjavanja niti reči o personalnim rešenjima, a taj posao će biti završen do ponedeljka.
Funkcioner SNS-a Zoran Babić rekao je novinarima nakon Kolegijuma da su šefovi poslaničkih grupa iznosili argumentaciju za ideju da se u naredne četiri godine nakon godinu dana menja predsednik parlamenta, i protiv te ideje, ali da se nisu o tome izjasnili.
Lider LSV-a Nenad Čanak izjavio je da mu do sada nije ponuđeno da bude predsednik Skupštine, ali da je spreman da pomogne ukoliko to bude trebalo, jer nije dobro da iz jedne stranke budu predsednik, premijer i predsednik Skupštine.
Potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović smatra da je ideja o rotirajućem predsedniku parlamenta znak dobre volje SNS-a da demokratizuje parlament i ojača kontrolnu funkciju te institucije.
Dosadašnji šef poslaničke grupe SVM-a u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da je ta stranka protiv ideje o rotiranju predsednika parlamenta, iako razumeju da je to "akt dobre volje SNS-a".
Poslanik DS-a Dragan Šutanovac rekao je da parlamentarna većina treba da da predsednika parlamenta, da Srbija nema vremena za eksperimentisanje i da nigde na svetu ne postoji praksa rotiranja predsednika.
Poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišuć rekao je da će ta stranka analizirati ideju rotiranja na mestu predsednika parlamenta sa stanovišta da li je to dobro za ugled Skupštine Srbije i da će o tome obavestiti SNS kao najveću stranku.
Poslanik PUPS-a Momo Čolaković izjavio je da ima rezerve u vezi sa idejom o rotiranju predsednika u parlamentu, da veruje da to nije dobra ideja i da nije predviđena Ustavom i zakonima.