Vesti
Politika
Vučić i Kurc će imati istog savetnika: Alfreda Guzenbauera
18.04.2014. 20:00
Izvor: Blic
Vučić i Kurc će imati istog savetnika: Alfreda Guzenbauera
Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc najavio je tim iskusnih i poznatih savetnika među kojima je i aktuelni savetnik srpske vlade i nekadašnji austrijski kancelar Alfred Guzenbauer.
Guzenbauer Kurca savetuje od izbijanja krize na Krimu u vezi Ukrajine i Rusije.
Portparol ministra Gerald Flajšman je objasnio da već postoje "neformalni" kontakti sa ekspertima iz više oblasti, koje treba da se "institucionalizuju".
Pored Guzenbauera u timu, kako piše bečki dnevnik "Kurir", biće nekadašnji generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, koji je ujedno sa Martijem Ahtisarijem vodio pregovore o Kosovu i Metohiji pod pokroviteljstvom UN, Alber Roan.
U timu će biti direktor jeverjskog muzeja grada Beča Danijel Spera, bivša evropska komesarka Benita Ferero-Valdner, nekadašnji evropski komesar Franc Fišler, predsednik Udruženja industrijalaca Georg Kapš.
Prema Flajšmanu postojaće još mnogo drugih savetnika, koji će u zavisnosti od teme biti dodati timu eksperata, a svi će raditi bez nadoknade.
Uspostavljanje tima savetnika je jedan od tri koraka modernizacije Ministarstva.
Pored toga biće uspostavljen i "tink tank" (Think Thank) pod rukovodstvom diplomate Aleksandra Ssalenberga, a planirano je I otvaranje Ministarstva za debate I manifestacije koje bi podržale rad Kurca.
Težište rada Ministarstva, na šta ukazuje i dovođenje u tim savetnika Guzenbauera i Roana, je Balkan.