Vesti
Politika
Devenport: Napredak u dijalogu, ali ima još posla
29.04.2014. 20:00
Izvor: Blic
Devenport: Napredak u dijalogu, ali ima još posla
Beograd - Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport ocenio je danas da je u implementaciji Briselskog sporazuma ostvareno puno toga, ali da predstoji još posla, i pohvalio je najavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da predvodi dijalog s Prištinom.
- Poznato je da je sveobuhvatna normalizacija odnosa (s Prištinom) integralni deo procesa pristupanja EU, a Poglavlje 35 to reguliše - rekao je Devenport na okruglom stolu "Ekonomski odnosi Srbije i Kosova - potencijali saradnje i ključni izazovi zajedničke evropske perspektive" u Aeroklubu u Beogradu.
On je podsetio da je skrining za to poglavlje obavljen 22. januara i da su o tome obaveštene sve zemlje članice EU, a da je na njima da odluče koji su dalji koraci.
- Poglavlje 35 nije zamena za dijalog, već je mehanizam kojim se prati ispunjavanje preuzetih obaveza u okviru dijaloga - napomenuo je ambasador EU.
Devenport je rekao da EU može da posreduje u dijalogu, ali da je na Beogradu i Prištini da budu pokretači pregovora i da vode proces normalizacije uz, kako je naglasio, podršku gradjana i civilnog društva.
- Istina je da je puno toga postignuto, okrenuto je puno listova od istorijskog značaja, ali da se ne zavaravamo - ima još puno posla - kazao je on.
Devenport je rekao da su neki poslovi vezani za implementaciju Briselskog sporazuma u toku, da je vidljiv napredak, i podsetio je na jučerašnju poruku šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton tokom posete Srbiji da dijalog Beograda i Prištine može da bude podsticaj i za mnoge druge regione.
- Potencijal je ogroman i nisu sve mogućnosti za razvoj i saradnju iskorišćene, a razvoj je preko potreban kako bi se otvorila nova radna mesta - rekao je Devenport.
On je pohvalio političku posvećenost srpskih zvaničnika normalizaciji odnosa i nameru premijera Vučića da predvodi dijalog.
- Napredak u dijalogu i reformama je doveo do napredovanja Srbije u evrointegracijama - istakao je Devenport i dodao da EU ostaje posvećena proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.