Vesti
Politika
Novi ministri podneli ostavke na mesto poslanika
30.04.2014. 20:00
Izvor: Blic
Novi ministri podneli ostavke na mesto poslanika
Beograd - Administrativni odbor Skupštine Srbije prihvato je danas ostavke šest poslanika sa liste SNS i tri sa liste SPS, a razlog za ostavke uglavnom je izbor na funkcije ministara u novoj vladi.
Tako su ostavke zbog prelaska u vladu i nespojivosti poslaničke i ministarske funkcije podneli naprednjaci - Nebojša Stefanović, koji je u prehodnom sazivu bio predsednik parlamenta, a sada je ministar unutrašnjih poslova, Jadranka Joksimović nova ministarka bez portfelja zadužena za EU, Vanja Udovičić, koji je ostao na mestu ministra omladine i sporta i Aleksandar Vulin, koji je novi ministar rada i zapošljavanja.
Ostavke su podneli i poslanici SNS Goran Knežević i Radomir Nikolić, ali u njima nije naveden razlog zbog čega su podnete.
Zbog prelaska u Nemanjinu 11 ostavke na mesto poslanika podnelo je i troje socijalista - Ivica Dačić, koji je novi ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik vlade, Snežana Bogosavljević- Bošković - ministarka poljoprivrede i Aleksandar Antić, novi ministar energetike.
Njih će u skupštinskim klupama zameniti prvi sledeći sa liste na kojima su izabrani.
Administartivni odbor dao je saglasnost za zasnivanje radnog odnosa sa konsultantima za obavljanje stručnih i admnistrativnih poslova u poslaničkim grupa na određeno vreme, budući da je dosadašnjim radni odnos istekao sa završetkom prethodnog mandata parlamenta.
U novoj odluci predvidjeno je da ukupan broj konsultanata bude manji, pa se njihov broj sa 42 smanjuje na 38, ali oni su rasporedjeni po broju poslanika u klubovima.
Tako poslanička grupa koja ima do 15 poslanika ima pravo da angažuje dva konsultanta, grupa koja ima od 16 do 44 poslanika ima pravo načetiri, grupa od 81 do 129 poslanika ima pravo na osam, a od 130 poslanika ima pravo na 12 konsultanata.
Radni odnos konsultanata traje do isteka mandata parlamenta.