Vesti
Politika
Vlast krije kako troši novac i upravlja preduzećima
02.05.2014. 20:00
Izvor: Blic
Vlast krije kako troši novac i upravlja preduzećima
Vlast i dalje krije informacije o raspolaganju javnim novcem i velikim javnim resursima, mada ima pomaka na bolje, ocenio je danas poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u javnom pismu upućenom novinarima.
U čestitki povodom Svetskog dana slobode medija poverenik Šabić izjavio je da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način i poručio da proklamovani principi javnosti njenog rada ne smeju ostajati na nivou "papirnih" proklamacija.
"Da bi mediji i novinari mogli da ostvaruju svoju, za demokratsko društvo izuzetno važnu funkciju, veoma je bitno da predstavnici vlasti i preduzeća koja su u javnom vlasništvu, na pravi način izvršavaju svoje obaveze prema javnosti", istakao je Šabić.
Prema njegovim rečima, u tom pogledu ima pomaka na bolje, ali još uvek i veoma mnogo problema, zbog čega je neophodno da se konačno, na pravi način aktiviraju zakonski mehanizmi odgovornosti za kršenje zakonom utvrdjenih prava javnosti.
"Sve aktivnosti vlasti, posebno raspolaganje javnim novcem i velikim javnim resursima, su legitiman predmet interesovanja i analize od strane novinara i medija. I izuzetno je važno da se mediji njima bave na osnovu pouzdanih i kompletnih informacija, odnosno dokumenata", naveo je Šabić.
Proklamovani principi javnosti rada vlasti moraju se ostvarivati u stvarnosti, ne smeju ostajati na nivou "papirnih proklamacija, dodao je Šabić.
Oni obavezuju vlast da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način, dakle ne samo na zahatev, već pre svega proaktivno, javnim prezentiranjem dokumenata i baza podataka na Internetu, naglasio je Šabić.
Šabić je, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), potvrdio spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.
"Veliku, nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbedjenje lične bezbednosti novinara, što bez sumnje uključuje i dužnost države da kazni one koji tu bezbednost ugroze", kazao je Šabić.