Vesti
Politika
Nikolić poručio Fileu: Želim da budemo u Evropskoj uniji
05.05.2014. 20:00
Izvor: Blic
Nikolić poručio Fileu: Želim da budemo u Evropskoj uniji
Komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Evropske unije (EU), Štefan File izjavio je u Beogradu da je Srbija napravila veliki napredak na putu ka EU i da je ovo ključan period za odnose Srbije i EU. File se najpre sastao sa Tomislavom Nikolićem, a potom će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.
Nikolić je rekao posle sastanka sa Fileom da ne očekuje da Evropska unija na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija do sada postigla.
Ja želim da budemo u Evropskoj uniji, a bićemo kada Unija proceni da smo ispunili sve ono što je bilo potrebno i svim drugim državama za članstvo, a ja samo znam da ćemo ispunjavajući uslove građanima Serbije omogućiti da žive u
organizovanoj zemlji, koja ima perspektivu i koja će biti ravnopravna sa svim državama u Evropi, rekao je Nikolić.
Nikolić je istakao da je File čovek koji je za vreme svog mandata izmenio sliku o Srbiji i da je sve vreme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da Srbija postane članica EU i da i druge povuče za sobom.
"Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u evropskim integracijama. Personalna rešenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama", poručio je Nikolić.
Ukazujući da je ovo ključno vreme odnosa Srbije i EU i važno poglavlje savremene istorije Srbije, evropski komesar je naglasio da je naša zemlja ostvarila impresivan napredak na putu ka EU, kao i da je ohrabrujuće videti da su gradjani na izborima podržali stranke koje su nedvosmisleno opredeljene za EU.

File : Brisel podržava evropski put Srbije
Evropski komesar za proširenje rekao je u Beogradu da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta - ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvodjenje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.
"Pre nekoliko dana obeležili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja EU.
Evropske integracije Srbije su 2004. izgledale kao daleka budućnost, a danas je to očigledna izvesnost. Uveren sam da Srbija ima sposobnost da tu mogućnost učini stvarnošću", naglasio je File.
File je naglasio da je Nikoliću ukazao na tri prioriteta - upravljanje privredom i reforme, vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.
File je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, rekao da su tri ključna prioriteta za Srbiju jačanje ekonomije i ekonomske reforme, vladavina prava i broba protiv korupcije, kao i posvećenost normalizaciji odnosa s Pristinom i razvoj dobrosusedkih odnosa u regionu.

Stefanović: Akcioni plan o migracijama
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je sa komesarom za proširenje Evropske unije Štefanom Fileom o situaciji u resoru i predviđenim reformama za period koji sledi.
Na sastanku je bilo reči o budućim aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i o pripremama Srbije za pregovore za članstvo u Evropskoj uniji, sa posebnim osvrtom na Poglavlje 24 (pravda, sloboda i bezbednost), čiji je nosilac MUP Srbije.
Ministar Stefanović je naglasio da će intencija u narednom periodu biti na pripremi izrade akcionog plana, posebno podpoglavlja-migracije, za koju je matricu pripremila radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.
Komesar za proširenje i susedsku politiku Evropske unije Štefan File ohrabrio je opredeljenost Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru poglavlja 24, u procesu pregovora, saopšteno je iz MUP.

Babić: Vetar u leđa reformama
Evropski komesar je u Skupštini Srbije razgovarao i s predsednicom parlamenta Majom Gojković Sastanku u Domu Narodne skupštine prisustvovali su i predsednici skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljne poslove Aleksandar Senić i Irena Vujović.
- Poseta još jednog zvaničnika EU nakon izbora nove vlade za SNS je dodatni "vetar u leđa" da se nastave započete reforme koje će od Srbije napraviti modernu evropsku državu - ocenio je danas šef poslaničkog kluba SNS u parlamentu Zoran Babić.
Nakon sastanka šefova poslaničkih grupa sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Skupštini Srbije, Babić je Tanjugu rekao da je sada sasvim jasno koliki značaj evropski zvaničnici daju Srbiji, a takav odnos, dodao je, "ne pada sa neba" već je to rezultat ogromnog rada i iskrene politike državnog vrha Srbije.
- Dodatno smo ohrabreni podrškom koja je nedvosmislena i koja pokazuje ugled Srbije u međunarodnoj zajednici - naveo je Babić ističući da je i SNS i nova vlada svesna da je mnogo posla pred zemljom - od ekonomskih reformi, jačanja institucija, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta za strane investitore kako bi se otvorila nova radna mesta i ojačao privatni sektor.
- To je naše istinsko opredeljenje - poručio je Babić.
Srbija će dokazati da je ozbiljan partner u ispunjavanju svojih obaveza, dodao je on, izrazivši uverenje da će Srbija postati deo EU kada ispuni sve što su druge države ispunile da bi postale član Unije.
- Moram da naglasim da sve što radimo na približavanju evropskoj porodici radimo pre svega u korist naših građana kako bi živeli bolje - zaključio je Babić.
U delegaciji evropskog komesara je i šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport.
Na kraju posete, danas posle podne File i premijer Aleksandar Vučić će održati zajedničku konferenciju za novinare.

File: Sada je sve na Srbiji
Uoči posete Srbiji, File je za Večernje novosti rekao da je nova vlada nedavno položila zakletvu, tako da dolazim u Beograd da joj čestitam na odgovornosti koja joj je poverena i da razgovaram o tome kako možemo dodatno da podržimo Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju.
Što se tiče politike Srbije prema Rusiji, File je napomenuo da je "pravilo da su očekivanja od država kandidata takva da se ta zemlja ponaša u potpunosti u skladu sa pravilima EU od prva dana svog članstva u EU".
Ne vidim nikakve negativne posledice ukrajinske krize po proces proširenja, rekao je File.
Tajming za otvaranje poglavlja je samo delimično u mojim rukama, a konačno zavisi od Srbije i naših zemalja članica.
Tehnički, to zavisi od toga koliko dobro i koliko brzo se Beograd pripremio za otvaranje pojedinih poglavlja, rekao je File i dodao da se treba usredseriti na kvalitet a ne na vreme.
Na pitanje koliko je realan cilj nove vlade da pregovori za pristupanje budu završeni do 2018, a da Srbija postane punopravna članica EU do 2020. File je podsetio da je njegova uloga je da obezbedi da zemlja bude dobro pripremljena za ulazak u EU.
Dakle, naši napori se koncentrišu na rad sa Srbijom da dostigne takav nivo stanja pripremljenosti da se pridruži EU, da niko nema sumnju u njene sposobnosti da preuzme punu odgovornost i obaveze iz članstva od trenutka čim uđe u EU, naglasio je File.
File će se prvo sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a zatim je planiran susret sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.
Planiran je i razgovor Štefana Filea sa ministrima pravde Nikolom Selakovićem i unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem o aktivnostima ta dva ministarstva i pripremama Srbije za pregovore za članstvo u EU, sa akcentom na Poglavlja 23 i 24.