Vesti
Politika
Srbija ne menja svoju politiku prema Rusiji
06.05.2014. 20:00
Izvor: Akter
Srbija ne menja svoju politiku prema Rusiji
Srbija neće menjati svoju politiku da ide u EU i nikada neće donositi mere protiv Rusije, preneo je danas u Beču šef srpske diplomatije Ivica Dačić svojim kolegama
"Takva naša pozicija se neće menjati", rekao je Dačić i dodao, u izjavi Tanjugu, da očekuje da će Lavrov uskoro posetiti Beograd.
Šef srpske diplomatije rekao je novinarima u Beču i da "Srbija nikad neće raditi protiv Rusije, da je to moralno pitanje" i da će Srbija i Rusija nastaviti zajedničke projekte.
Ministru spoljnih poslova Austrije Sebastijanu Kurcu, domaćinu skupa SE, preneo je, kako je kazao, poruku premijera Aleksandra Vučića, koji će 18. i 19. maja posetiti Austriju, a u kojoj je i predlog nekoliko mera važnih za privlačenje stranih investicija.
Govoreći o drugim bilateralnim razgovorima, Dačić je rekao da je razgovarao i s ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, koji je izrazio želju da se u Beogradu održi trilateralni sastanak sa šefom diplomatije BiH.
On je rekao i da ga je Federika Mogerini, ministarka spoljnih poslova Italije, koja u julu preuzima predsedavanje EU, pozvala u što skoriju posetu.
Dačić je naglasio da se tema Ukrajine nije mogla izbeći na današnjem sastanku, ali da nije bilo velikih polemika.
"Nije bilo velikih polemika, govorilo se kako može da se pomogne u celoj situaciji", preneo je on.
Šef srpske diplomatije istovremeno je naglasio da ono što treba nas da interesuje jeste da nam se približava predsedavanje OEBS.
"Ta sledeća godina verovatno će biti u znaku pronalaženja rešenja za mnoge probleme koji postoje u kojima ćemo morati mi da arbitriramo", konstatovao je on.
Dačić je najavio i da će u Solunu u četvrtak učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU i Zapadnog Balkana povodom obeležavanja 10. godišnjice Solunske agende.
"Naše spoljno političke aktivnosti će i u narednom periodu pre svega biti usmerene ka našem glavnom spoljnopolitičkom cilju, a to je naše članstvo u EU, uz istovremeno dalje razvijanje odnosa s našim tradicionalnim prijateljima", rekao je on.