Vesti
Politika
Kameronova poruka Vučiću: Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU
09.05.2014. 20:00
Izvor: Blic
Kameronova poruka Vučiću: Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU
Beograd - Britanski premijer Dejvid Kameron čestitao je Aleksandru Vučiću preuzimanje dužnosti predsednika Vlade uz poruku da će Velika Britanija ostati posvećena budućnosti Srbije kao članice EU, ali i da Srbija treba da se uskladi sa širom spoljnom politikom EU, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.
"Postupci Rusije u Ukrajini predstavljaju izazov za međunarodno pravo, i pretnju po evropsku stabilnost. Nadam se da će se Srbija uskoro pridružiti EU i osuditi nezakonite postupke Rusije", naveo je britanski premijer u čestitki Vučiću.
Kameron je u poruci Vučiću ocenio da je do njegovog imenovanja došlo "u suštinskom trenutku na evropskom putu Srbije" i da "pristupni pregovori zahtevaju dug i izazovan proces reformi, ali predstavljaju i mogućnosti za Srbiju" pod njegovim vođstvom.
Istakavši da su "ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine prava, borba protiv korupcije, jake i nezavisne institucije, posvećenost demokratskim vrednostima, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom" važni i za EU i za Srbiju, Kameron je naveo da prepoznaje Vučićevu posvećenost da se bavi tim pitanjima, kao i želju za nastavak dijaloga sa Kosovom.
"To bi trebalo da izgradi poverenje, i naroda i investitora, i da dovede do povećane stabilnosti i prosperiteta za ljude u Srbiji", dodao je britanski premijer koji je pozdravio Vučićevu želju za nastavak razvijanja regionalnih odnosa i njegove planove da uskoro poseti Sarajevo.
"Želim još jednom da Vas uverim da će Velika Britanija i dalje biti posvećena budućnosti Srbije kao članice EU, uz našu stalnu podršku, kako biste taj cilj i dostigli. Unapred se radujem radu sa vama, i jačanju naših bilateralnih i privrednih veza kako se Srbija bude približavala članstvu", naveo je Kameron u poruci srpskom premijeru.