Vesti
Politika
Pritiskaju Srbiju da uvede sankcije Rusiji
10.05.2014. 14:00
Izvor: Blic
Pritiskaju Srbiju da uvede sankcije Rusiji
Predsednik vlade Velike Britanije Dejvid Kameron kazao je da se nada da će se Srbija uskoro pridružiti Evropskoj uniji i osuditi postupke Rusije.
On je poručio da pristupni pregovori zahtevaju dug i izazovan proces reformi, ali predstavljaju i mogućnosti za Srbiju pod vođstvom Aleksandra Vučića.
- Za Srbiju je, takođe, važno da se uskladi sa širom spoljnom politikom EU. Postupci Rusije u Ukrajini predstavljaju izazov za međunarodno pravo i pretnju po evropsku stabilnost. Nadam se da će se Srbija uskoro pridružiti EU i osuditi nezakonite postupke Rusije - naveo je Kameron.
Odgovarajući na pitanje koliko situacija u Ukrajini može da se odrazi na odnos EU prema Srbiji i drugim zemljama koje su kandidati za ulazak u EU, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kazao je da se nada da će sve zemlje partneri podržati njene napore za mirno rešenje ukrajinske krize.
- Želimo da zemlja kao što je Srbija podrži naš jedinstven stav kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine - rekao je on.
Međutim, i u samoj EU kada je u pitanju stav u vezi s Ukrajinom postoje nesuglasice. To je potvrdio i odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji kaže da se zemlje EU bore da usaglase stavove o pristupu krizi u Ukrajini uprkos opšteprihvaćenoj osudi poteza Rusije.
Da nešto ne štima ni u EU, potvrda je i to što su izjave Kameruna i Davenporta došle desetak dana nakon posete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Ona je tada izjavila da EU neće pritiskati Srbiju da se opredeljuje između nje i Rusije.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za “Blic” da će obaveza da se Srbija u potpunosti pridružuje svim rezolucijama EU nastati tek kada Srbija postane punopravna članica EU.
- Dotle će Srbija voditi samostalnu spoljnu politiku koja će biti u skladu sa našim ciljem da budemo članica EU i u skladu sa sagledavanjem naših nacionalnih i državnih interesa u svakom pojedinačnim slučaju. Međutim, bilo bi nam mnogo lakše da su neke zemlje osudile nezakonite postupke Kosova u odnosu na Srbiju. Dvostruki standardi nikada nisu bili dobri - kazao je Dačić.

Hoće li Lajčak zameniti Eštonovu
Šefovi diplomatija Srbije i Slovačke Ivica Dačić i Miroslav Lajčak razgovarali su juče o odnosima dve zemlje, ali i o pristupanju Srbije EU. Bilo je reči i o tome da će Lajčak naslediti Ketrin Ešton na mestu visokog predstavnika EU. Lajčak je kazao da je zadovoljan funkcijom koju sada obavlja i da ne voli da spekuliše. Na insistiranje da kaže da li bi ipak prihvatio tu dužnost, umesto njega odgovorio je Dačić: „A ko ne bi prihvatio tu funkciju“.