Vesti
Politika
Han: Pomoć za Srbiju kao da je u EU
21.05.2014. 20:00
Izvor: Akter
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Briselu sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johanesom Hanom
Dačić je posle sastanka sa Hanom izjavio da je najvažnija poruka da će EU pomoći Srbiji posle katastrofalnih poplava.
"Najvažnija poruka za građane Srbije jesu njegove reči da će EU pomoći Srbiji, da će pomoći u pravljenju same aplikacije za pomoć, pošto se mi prvi put suočavamo sa tim pitanjima, jer smo pvi put u situaciji da kao zemlja kandidat koristimo ta sredstva", rekao je Dačić novinarima u Briselu.
U Hanovoj nadležnosti je Fonda solidarnosti EU.
Dačić je dodao da nisu tačne infoamcije da je reč o pola milijarde ili milijardu evra tog fonda, ali da jesu značajna sredstva u pitanju./
"To niko ne dovodi u pitanje", rekao je on.
Dačić je dodao da se očekuje da Srbija uz pomoć EK i Hana veoam brzo podneti aplikaciju.
"Što pre to uradimo pre će biti doneta odluka, a za nju je potrebna saglasnost Komisije, Evropskog parlamenta i Saveta EU", dodao je Dačić.
Han je prethodno na svom tviter nalogu napisao da Srbija može da računa na EU.
"Razgovaram sa srpskim ministrom inostranih poslova Dačićem kojem ću reći da Srbija ima pravo na sredstav iz fonda solidarnosti na isti način kao i bilo koja članica EU. Možete da računate na EU", naveo je on.
U delegaciji Vlade Srbije biće ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikša Vušurević.
U Beogradu će sutra biti organizovana prva radna donatorska konferencija za pomoć u otklanjanju štete od poplava, najavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović nakon susreta sa komesarom za regionalnu saradnju Johanesom Hanom u Briselu.
"To ne može da bude prava konferencija, jer za sada imamo samo preliminarne procene", rekla je Joksimović, koja je danas zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem posetila sedište EU.
Ona je objasnila da će resorni ministri sutra izneti te procene potencijalnim donatorima, koje će činiti akreditovani predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih finansijskih organizacija.
"Ta lista ne uključuje samo zemlje EU i organizacije kao što su Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodni monetarni fond, nego i zemlje iz celog sveta", izjavila je ministarka.
"Međunarodna zajednica je već iskazala mnogo dobre volje da pomogne Srbiji, a na nama je da nakon toga krenemo u realizaciju", zaključila je ona.