Vesti
Politika
Predsednik: Vreme za ujedinjenje, ne za svađu
23.05.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Predsednik: Vreme za ujedinjenje, ne za svađu
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će biti rigorozno kažnjeni svi koji na pravi način ne budu raspoređivali humanitarnu pomoć i poručio da je sada vreme za ujedinjenje, a ne za svađu.
"Najbolje je što nije bilo žrtava", rekao je Nikolić koji je prisustvovao sednici Kriznog štaba za vanredne situacije u opštini Ljubovija i dodao: "Ovo je prilika da se ujedininite, a ne da se svađate".
On je na sednici Štaba gledao film koji prikazuje štetu nastalu u toj opštini i rekao da nije došao u Ljuboviju da pomoć deli samo na osnovu slika koje je video, te da će ona ići najugroženijima.
"Uvek ima neko ko sumnja, a kazne za one koji se ogreše biće rigorozne", rekao je Nikolić kome je jedan od meštana dobacio "znam da će sve da ode na puteve i mostove, a ljudima ništa".
Predsednik Republike je na to odgovorio: "Uvek se nađe jedan kao ti, koji kaže da se neće naći pare za sve".
Predsednik opštine Ljubovija Miroslav Mićić rekao je da je od 14. do 17. maja ta opština bila potpuno blokirana i da se u nju nije moglo doći iz putnih pravaca Malog Zvornika, Bajine Bašte i Valjeva.
Najveću štetu opštini Ljubovija, kako je rekao, nanela je reka Ljuboviđa, ali i Gornja Trešnjica, Gračanička i Bukovička reka.
Na sednici Štaba precizirano je da je srušeno šest kuća, 24 je oštećeno, a 110 je ugroženo, dok su srušena tri, a oštećena četiri mosta.
Nikolić je odneo danas humanitarnu pomoć opštini Ljubovija, u kojoj je stiglo ukupno 27 kamiona.
Deset kamiona dopremilo je tešku mehanizaciju, 15 je poslato za pretovar šuta, dok je hrana iz dva kamiona namenjena mestu Podgaj, do koga danas ne može da se stigne.
Hranu će u to mesto dopremiti Crveni krst.
Nikolića je dočekao predsednik opštine Ljubovija Miroslav Mićić, a nakon toga predsednik Srbije će se uputiti u rudnik Veliki Majdan, do koga su poplave izazvale oštećenje puta.
Rudnik trenutno radi smanjenjenim kapacitetom, a zapošljava oko 400 ljudi.
Zbog poplava koje je izazvala reka Ljuboviđa raseljene su 34 osobe, koje su smeštene u Domu za stara lica u Ljuboviji.
Nikolić se juče u Parizu sastao sa predsednikom Francsuke Fransoa Olandom, sa kojim je razgovarao o pomoći Srbiji za sanaciju posledica poplava, a pre toga je humanitarnu pomoć uputio u Smederevsku Palanku i Krupanj.
Do Ljubovije se može doći okolnim putevima jer su delovi glavne infrastrukture i mostovi oštećeni i porušeni u poplavama.