Vesti
Politika
Selaković i Fratini o Poglavlju 23
27.05.2014. 20:00
Izvor: RTS
Selaković i Fratini o Poglavlju 23
Ministar pravde Nikola Selaković i specijalni savetnik Vlade Srbije Franko Fratini razgovarali su o dosadašnjim rezultatima rada Ministarstva pravde i pripremama za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.
Nikola Selaković je obavestio bivšeg šefa italijanske diplomatije da je Narodna skupština prošle sedmice usvojila osam pravosudnih zakona, od kojih su četiri nova, a preostala četiri sadrže izmene i dopune, saopšteno je iz Ministarstva pravde.
To usvajanje, kako je navedeno u saopštenju, predstavlja ispunjenje mera i zadataka definisanih Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa 2013-2018. godine.
Ministar pravde je istakao da je pravosuđe najzad, posle više od četiri godine, dobilo stalne predsednike sudova, koje je izabrala Narodna skupština.
Ukazujući na važnost sprovođenja akcionih planova, Strategije reforme pravosuđa i Strategije borbe protiv korupcije za kvalitetnu reformu pravosuđa.
Ministar pravde je rekao da će se pred poslanicima u toku juna naći i predlozi zakona o Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, koji su rađeni u saradnji sa ekspertima Evropske komisije.
Selaković je dodao da će uskoro biti završen i Predlog zakona o zaštiti uzbunjivača, koji će biti jedan od ključnih mehanizama u borbi protiv korupcije.
Govoreći o daljem toku pregovora sa EU, Selaković je istakao da Srbija čeka Izveštaj o bilateralnom skriningu za Poglavlje 23, koji će joj biti dostavljen u junu, nakon čega će biti otpočet rad na pripremi Akcionog plana za pregovaranje Poglavlja 23.
On je naveo da su predstavnici Ministarstva pravde već upoznati sa određenim delovima sadržaja tog Izveštaja, čija je priprema i završnoj fazi, i dodao da će on biti od velike pomoći da se izradi kvalitetan Akcioni plan za pregovore o pravosuđu.
Fratini je pohvalio dosadašnje napore Ministarstva pravde i ukazao da Italije podržava sve napore Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji.
Ukazujući na važnost otvaranja pregovaračkog Poglavlja 23, Fratini je istakao da Srbija mora posvetiti posebnu pažnju izradi Akcionog plana za njegovo pregovaranje, čiji tekst bi trebalo da bude gotovo do kraja jeseni ove godine, navedeno je u saopštenju.

Saradnja Srbije i Slovačke u oblasti pravosuđa
Selaković je razgovarao i sa ambasadorom Slovačke u Srbiji Janom Varšoom o saradnji Srbije i Slovačke u oblasti pravosuđa kao i o njenom unapređenju.
Ambasador Slovačke izrazio je iskreno saučešće građanima Srbije zbog tragedije koja je zadesila mesta u Srbiji usled velikih poplava i rekao da će Slovačka nastaviti da pruža Srbiji neophodnu pomoć kako bi se i građani i država vratili u normalne tokove.
Zahvalivši slovačkom ambasadoru na poseti, Selaković je istakao da su Srbija i Slovačka oduvek bile prijateljske zamlje kao i da njihovi pravosudni sistemi imaju veliki broj sličnosti.
Ministar pravde je ukazao da Slovačka pruža veliku podršku srpskom pravosuđu u oblasti međunarodnog prava i zaštite teritorijalnog integriteta i istakao da je saradnju između srpskog i slovačkog pravosuđa potrebno još više ojačati.
Na kraju sastanka, ministar Selaković je izrazio uverenje da će uskoro imati priliku da se sretne i sa svojim kolegom ministrom pravde Republike Slovačke Tomašom Borecom.