Vesti
Politika
Nikolić: Bratski pružena ruka
28.05.2014. 20:00
Izvor: RTS
Nikolić: Bratski pružena ruka
Tomislav Nikolić i Filip Vujanović ocenili da su odnosi Srbije i Crne Gore "izvanredni", kao i da je pomoć koju je Crna Gora uputila Srbiji tokom katastrofalinih poplava bila očekivana zbog visokog stupnja bliskosti dve zemlje.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zahvalio se, povodom posete šefa crnogorske države Filipa Vujanovića, građanima i rukovodstvu Crne Gore na ukazanoj pomoć povodom katastrofalnih poplava u Srbiji, prenosi Tanjug.
Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je Crna Gora blagovremeno i bez razmišljanja uputila Srbiji pomoć koja je bila dragocena i koja je umanjila razmere katastrofe.
On je istakao da su odnosi dve zemlje odlični i da je ta pomoć zbog toga bila očekivana.
"Ako katastrofa nije mogla da se predvidi, pomoć iz Crne Gore jeste", kazao je Nikolić dodajući da je pomoć prihvaćena kao "bratski ispružena ruka".
Srbija je, prema njegovim rečima, prošla kroz teška iskušenja, a danas je to borba za sanaciju i otklanjanje posledica katastrofe, u čemu, kako je naglasio, očekujemo pomoć međunarodne zajednice i svih prijatelja.
Predsednik Srbije je ponovio da svako ko ima nešto malo više razmisli da je nama potrebno mnogo.
"Mi smo se igrali sa prirodom decenijama, pre ovog događaja. Svi mi, ne samo Srbija, svi stanovnici planete. Priroda opominje da postoje postulati koje ne treba ignorisati i sa kojima se ne treba igrati", dodao je on.
Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Nikolić je naglasio da Srbija želi da bude u prijateljskim odnosima sa Crnom Gorom, a da će na putu ka EU dve države razmenjivati iskustva i međusobno se pomagati.
"Srbija je odlučna da stvara prijateljstvo u svetu i da one koji su nam manje prijatelji uveri da nema razloga ni za kakve sumnje u naše prijateljstvo. Srbija je zemlja koja ima istok, zapad, sever i jug, i tako želi da sarađuje sa svetom", poručio je Nikolić, dodajući da je istrajna i iskrena politika u protekle dve godine u svetu to pokazala, što dokazuje odziv na poziv za pomoć u ovoj velikoj katastrofi.
Srbija će večito sarađivati sa Crnom Gorom, rekao je Nikolić, dođaući da će se menjati vlasti, ali da taj odnos ne sme da bude ugrožen čak i ako se ponekad učini da pojedinci pokušavaju da taj odnos poljuljaju.
Građani dve zemlje, smatra Nikolić, nemaju šta jedni drugima da zamere, već samo da pomognu.
Dalje je istakao da ne treba imati sumnju da Srbija svakoj državi na Balkanu želi svaku sreću, mnogo uspeha, da ponovno nađemo one veze, posebno ekonomske, koje nas spajaju, koje su omogućavale da građani bolje žive.
"Ovo nije vreme za zatvaranje, već otvaranje, posebno nas koji smo u svetskoj razmeri mali. Ako se udružimo možemo mnogo više učiniti", poručio je on.

Šteta može da se sanira uz pomoć svih
Predsednik Vujanović je kazao da je došao u Beograd da iskaže još jednom saosećanja građana Crne Gore u boli Srbije zbog tragičnih gubitaka ljudskih života, kao i žalost zbog ogromne štete koja je tolika da se još uvek ne može proceniti.
Međunarodna zajednica, kako je ocenio, treba da zna da samo uz pomoć svih može da se šteta savlada.
Vujanović je iskazao poštovanje za delovanje srpskih vlasti i institucija u spasavanju i sprečavanju većih žrtava i šteta, kao i za diplomatske aktivnosti vlade i predsednika u predstavljanju tragedije koju je Srbija pretrpela.
Vujanović je kazao da mu je Nikolić preneo visoka očekivanja od donatorske konferencije koja treba da pokaže da Srbija nije sama i da dođe u što većem obimu, jer građani treba da osete solidarnost.
On je rekao da će Crna Gora nastaviti sa svojom solidarnom aktivnosti, što podrazumeva ne samo prošlost već i zajedničku budućnost koja mora da bude prijateljska.
Crna Gora je spremna da promoviše zajedno sa Srbijom u diplomatskim aktivnostima da međunarodna zajednica što pre i u što većem obimu pomogne.
Dva predsednika, preneo je Vujanović, podelila su žaljenje zbog tragedije u Bosni i Hercegovini, i svega što je bilo u Hrvatskoj, ali srećom sa manjim žrtvama i materijalnom štetom.
Istovremeno je ukazao da je ova katastrofalna poplava pokazala što se već znalo, a to su nedostaci infrastrukture.
S tim u vezi Vujanović je rekao da treba unaprediti putnu i železničku infrastrukturu koja povezuje dve zemlje.
On je na kraju poželeo Srbiji što skoriji oporavak, povratak na put koji je prekinula katastrofalna nesreća, i izrazio uverenje da će međunarodna zajednica pomoći Srbiji.