Vesti
Politika
Susret Nikolića i Pahora: Uzorni odnosi Srbije i Slovenije
29.05.2014. 20:00
Izvor: novosti.rs
Susret Nikolića i Pahora: Uzorni odnosi Srbije i Slovenije
Predsednik Slovenije Borut Pahor započeo je dvodnevnu posetu Srbiji sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem
BEOGRAD - Otvaramo novo poglavlje u kojem želimo da politički odnosi ostanu uzorni, a da ekonomski dobiju novi zalet, rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Mislim da ništa ne može da pomuti dobre odnose, poručio je Nikolić.

Predsednici Srbije i Slovenije Tomislav Nikolić i Borut Pahor saglasili su se da su politički odnosi dve zemlje uzorni, da nema otvorenih pitanja, a da ekonomski tek treba da dobiju novi zalet, a Pahor je preneo spremnost Slovenije da pomogne Srbiji na putu ka EU.
"Odnosi su odlični, otvaramo novo poglavlje u kojem želimo da politički odnosi ostanu uzorni, a da ekonomski dobiju novi zalet", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nikolićem.

Na pitanje da li u odnosima dve države postoje otvorena pitanja i da li je o tome bilo reči na sastanku, Nikolić je odgovorio da u odnosima između Srbije i Slovenije ne postoje otvorena pitanja.

"Pričali smo šta nas je u prošlosti razdvajalo, mi se ne slažemo sa priznavanjem Kosova od strane Slovenije, oni možda sa nama oko pitanja uvođenja sankcija Rusiji zbog Ukrajine, ali to ne može da utiče na naše odnose", rekao je Nikolić.

Naglasio je da je svako ovlašćen da samostalno vodi svoju politiku.

"Mislim da ništa ne može da pomuti dobre odnose, a onaj ko živi u prošlosti, taj ne bi pričao ni sa rođenom majkom ni ocem", rekao je Nikolić.

Potvrdivši da otvorena pitanja koja bi eventualno sprečavala razvoj bilateralnih odnosa ne postoje, Pahor je poručio da je Slovenija veliki saveznik Srbije na njenom evropskom putu i otvoreno nastoji da Srbija što pre otvori pregovaračka poglavlja sa Briselom.

Nikolić je rekao da je Slovenija obećala potpunu pomoć Srbiji kad je reč o pristupanju zemlje EU i to se odnosi i na ekonomsku, tehničku i savetodavnu pomoć.

Nikolić je zahvalio na, kako je rekao, najbržoj mogućoj reakciji Slovenije u pružanju bezrezervne podrške kada su Srbiju zadesile poplave.

"Pahor je telefonskim pozivom ponudio bezrezervnu podršku u spasavanju ljudi i mi smo tu pomoć prihvatili širom otvorenog srca", rekao je predsednik Srbije.

Pahor je izrazio saučešće porodicama nastradalih naglasivši da će Slovenija i slovenački narod pomagati koliko to budu mogli.

Predsednik Slovenije se sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.